xcounter
#

Стало відомо де саме Білорусь тримає ОТРК "Искандер", які є потенційними носіями ядерної зброї

5877
ОТРК "Искандер" армії Білорусі
ОТРК "Искандер" армії Білорусі

Більше, того, це прямо натякає де саме у Білорусі вирішили тримати ядерні заряди, бо єдина база знаходиться лише у 10 км від бази ОТРК "Искандер"

Завдяки аналізу супутникових знімків вдалось зафіксувати місце дислокації білоруських ракетних оперативно-тактичних ракетних комплексів "Искандер", які Мінськ отримав у лютому цього року від Москви.

Враховуючи те, що саме ці комплекси, разом зі штурмовиками Су-25, які також разом з РФ були конвертовані у фактично одноразові носії ядерних бомб, "Исканедр" є потенційними засобами доставки ядерних зарядів, їх розміщення є доволі важливою інформацією.

Читайте також: РФ каже, що частково виконала контракт на 12 Ми-35 для Нігерії, але є нюанс

Й відповідно до даних Федерації американських вчених [Federation of American Scientists], які проаналізували знімки Maxar, ці ОТРК базуються на військові базі на околиці міста Осиповичі, що поряд із Бобруйськом. Саме там знаходиться пункт постійної дислокації 465-ої ракетної бригади (в/ч 61732) білоруських збройних сил.

місце базування білоруських ОТРК искандер

Будівництво ангарів для ОТРК "Искандер" почалось у жовтні 2022 року та було завершено у квітні 2023 року. Сам знімок, на якому зафіксовано чотири пускові, одна з яких відкрита, а також дві, скоріш за все, командно-штабні машини 9С552 був зроблений 4 липня.

місце базування білоруських ОТРК искандер

Також, на думку, аналітиків, це прямо свідчить й про місце розміщення ядерних зарядів для ОТРК "Искандер" - 1405-а артилерійська база боєприпасів (в/ч 42707), яка знаходиться всього у 10 км від ППД 465-ої ракетної бригади

у селищі Вялікая Гарожа.

місце базування білоруських ОТРК искандер та ядерної зброї

Й зрештою це означає те, що Білорусь все ж таки вирішила не відновлювати центральну базу зберігання ядерного озброєння часів СРСР "Гомель-30" у населеному

пункті Заріччя [Зарэчча]

. Саме він максимально відповідав всім вимогам зберігання ядерних зарядів з огляду на забезпечення безпеки, але був занедбаний та закинутий.

Гомель-30

Водночас "Гомель-30" знаходиться лише у 73 км від кордону з Україною, тому рішення не відновлювати його доволі логічне.

Натомість 1405-а артилерійська база боєприпасів та ППД 465-ої ракетної бригади знаходяться на відстані близько 200 км від кордону України, близько 240 км від Литви та 325 км від Польщі. Але у будь-якому випадку це означає, що ці локації цілком знаходяться у зоні ураження тактичного озброєння.

Наприклад, Литва у 2022 оголосила про намір купити HIMARS, в тому числі й з ракетами ATACMS. А Польща має на озброєнні власних повітряних сил крилату ракетку AGM-158A JASSM з дальністю у 370 км, при цьому активно прицінюється до JASSM-XR, яка вже має дальність 1900 км.

Читайте також: ЗСУ знищили новітній ЗРК "Бук" та РЛС рашистів, був гарний феєрверк (відео)