xcounter
#

У США знайшли нові задачі для своїх ракет HARM, якими ЗСУ нищать ППО окупантів з МіГ-29 та Су-27

29547
AGM-88 HARM
AGM-88 HARM

Перероблені ракети зможуть відтворювати декілька видів повітряних загроз

ВМС США планують придбати десятки нових високошвидкісних мішеней, що будуть створені на базі протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM, розповідає видання The War Zone.

Так, протягом трьох років ВМС США планують отримати ракети AGM-88 HARM, переобладнані у надзвукові мішені повітряного базування (SALT) AQM-88A, які мають замінити справжнього "пенсіонера" безпілотник-мішень AQM-37.

Читайте також: Повітряні Сили "натякають", що отримали дуже багато ракет HARM для знищення ППО рашистів
безпілотник-мішень AQM-37
Безпілотник-мішень AQM-37

США використовували різні варіанти ракети HARM у численних конфліктах, однак реальну увагу до себе ці ракети привернули під час війни в Україні, коли ПС ЗСУ зі своїх МіГ-29 та Су-27 нищили російські ЗРК та РЕБ.

"Перетворення" HARM на повітряну мішень передбачає заміну активної боєголовки на інертну, а також модифікацію секції управління. Водночас ракетний двигун та секція наведення залишаться без змін.

agm-88
Ракета AGM-88, фото ілюстративне

Фактично, перетворення HARM на повітряну мішень є дешевшим рішенням у порівнянні з закупівлею нових спеціальних повітряних цілей з аналогічними можливостями.

Нова AQM-88A на базі HARM має забезпечити гнучкість для відтворення декількох видів повітряних загроз, зокрема певні типи ракет класу "повітря-повітря" або "повітря-поверхня". Наразі відомо, що прототип AQM-88A був успішно продемонстрований у грудні 2020 року, а ВМС планують придбати 50 таких повітряних цілей у 2023-2025 роках.

Читайте також: Як Повітряні Сили адаптували МіГ-29 для запуску AGM-88 HARM, і хто їм у цьому допомагав