xcounter
#

У США є цікава система, з якою пікап може стати "лазерною тачанкою" і нищити російські дрони

2880
Мобільна лазерна система H4 на звичайному пікапів, фото Raytheon
Мобільна лазерна система H4 на звичайному пікапів, фото Raytheon

Перевірити таку систему на полі бою в Україні було б чудовою ідеєю, щоб визначити всі слабі та сильні сторони такої системи і внести всі необхідні "правки"

Повітряні Сили США отримали на озброєння вже четверту систему лазерного озброєння H4 від компанії Raytheon – загалом це вже восьмий лазерний комплекс, поставлений різним службам Міністерству оборони США – про це йдеться на офіційному сайті Raytheon.

Система лазерного озброєння H4 – це компактний 10-кіловатний лазер в автономній конфігурації, який можна перевозити ледь не на будь-яких платформах – від звичайних "пікапів до надводних платформ, або ж використовувати її як стаціонарну систему для захисту тих чи інших об’єктів чи позицій.

Система призначена для протидії загрозам ближньої дії, а саме безпілотним літальним апаратам. Перша лазерна система H4 була протестована Повітряними силами США восени 2022 року у рамках чотириденних навчань з бойовою стрільбою – загалом система пройшла план випробувань та оцінки служби. Зокрема навчання передбачали виявлення, відстеження та знищення в цілей у низці сценаріїв – атака зблизька, групова атака та загрози дальньої дії.

Читайте також: ​Цей Stryker з лазерами "усіяв поле збитими БПЛА", але поки є проблеми з ракетами та артилерійськими снарядами​
Складається лазерна система з безпосередньо високоенергетичного лазерного модуля, датчика EO/IR, який також відповідає за направлення лазерного променя, внутрішнього електроживлення тощо.

Керується лазерна система доволі просто – за допомогою звичайного ноутбука та контролера "у стилі відеогри", тобто можна припустити, що навчитися керувати такою системою не так вже й складно.

А найцікавіше ось що – як стверджують у Rayrheon, лазерна система H4 "може підключатися до довгого списку існуючих систем протиповітряної оборони та командування та управління для забезпечення необхідного рівня захисту".

Тобто – йдеться про те, що H4 може отримувати інформацію про цілі від низки систем, тобто і тих, що поставлені Україні як оборонна допомога, і тому таку систему можна було б легко інтегрувати в українську систему ППО, а російські та іранські дрони стали б чудовим способом протестувати лазерну систему H4 безпосередньо на полі бою в складних умовах.

Тим паче, що США регулярно у пакетах оборонної допомоги передають зброю у рамках Ініціативи сприяння обороноздатності України (Ukraine Security Assistance Initiative – USAI), коли зброя замовляється безпосередньо у виробника. Щоправда, у випадку лазерної системи H4 йдеться про терміни у три квартали, зокрема у Rayrheon відзначають, що система була побудована та поставлена через дев’ять місяців після замовлення.

Читайте також: У РФ анонсували постачання на передову компактних детекторів лазерного опромінення "Филин" - до чого треба бути готовим