xcounter
#

У РФ згадали про черговий аналоговнєт - С-8ОФП "Бронебойщик", який показали у 2013 році: реальні характеристики та можливості

С-8ОФП "Бронебойщик"​
С-8ОФП "Бронебойщик"​
12535

С-8ОФП "Бронебойщик" вперше був продемонстрований ще у 2013 році й за 10 років цей некерований реактивний снаряд, втративши найголовнішу особливість, нібито запускається у серію

Зі звичною "помпою" у РФ повідомили про початок серійного виробництва нового озброєння - некерованого реактивного снаряда для літаків та вертольотів С-8ОФП "Бронебойщик". Зазначивши, що цей реактивний снаряд вже прийнятий на озброєння й отримав перше замовлення.

Одразу російські ЗМІ почали розписувати звісно "аналоговнєтні" можливості "Бронебойщика", який має калібр 80-мм та для пуску використовує стандартні блоки Б8М-1 та Б8В20-А для "нурсів". За деклараціями рашистів "нова розробка перевершує за потужністю попередні зразки в 5-6 разів", а дальність пуску становить 11 км.

Читайте також: Далекобійних ракет, щоб нищити рашистів, буде більше, і це потужне підсилення від Франції
Ми-8
Пуск С-8 з Ми-8

Але, все що потрібно для сприйняття будь-якої інформації від РФ, це просто легко "поскребти". Зокрема взагалі про існування С-8ОФП "Бронебойщик" стало відомо ще у 2013 році, коли цю ракету вперше й продемонстрували.

С-8ОФП

При цьому у всіх можливих деталях, а також й розповіли про неї значно детальніше. Хоча почати можливо з того, що задекларовано дальність у 11 км, ще у 2021 році у тих самих ЗМІ зазначалась, як "балістична". Тобто мова йде про запуск у режимі кабрування, що в цілому відповідає дальності звичайних С-8 та відповідної точності при цьому.

Більше того, цілком відомі й всі ТТХ цієї ракети, бо "Ростех" понад 10 років намагався "запхати" її на експорт.

С-8ОФП
С-8ОФП "Бронебойщик": розріз бойової частини, насічка бойової частини, розріз двигуна, сопло та загальний вигляд

А якщо підняті старішу інформацію, зокрема за 2013 рік, то деталей відносно С-8ОФП "Бронебойщик" стає ще більше. Зокрема зазначалось: "зберігши масово-габаритні параметри свого попередника (довжина - близько півтора метра, стартова вага 17 кг), розробка тульських "зброярів" дворазово перевершує ранні модифікації С-8 за масою вибухової речовини".

Тобто якось за десять років двократне збільшення ваги бойової частини у порівнянні із першими версіями С-8 розроблених у 60-х роках, перетворилось на "5-6 разів". А перша версія С-8 мала бойову частину у 3,6 кг при вазі 11,5 кг.

Водночас у С-8ОФП "Бронебойщик", який має вагу 17 кг, з яких бойової частини 9,5 кг, все ж таки є відмінності. Це використання нового твердого палива, що й дозволило зменшити його частку у вазі ракети. А також можливість налаштування електронного підривача, й спочатку мова йшла про те, що він може бути встановлений на неконтактний, контрактний та відкладений підрив. Але згодом залишився лише контактний та неконтактний, про що говорить офіційні ТТХ від виробника.

С-8ОФП

Тобто реалізувати найбільш складний, але й найбільш ефективний режим підриву у РФ все ж таки не змогли, застосувавши лише дворежимний детонатор, який можливо реалізувати "на механіці".

У підсумку. Чи є С-8ОФП "Бронебойщик" чимось новим, а тим паче "аналоговнєтом" - абсолютно ні. Чи становить він додаткову загрозу - так, із розумінням того, що початок серійного виробництва й постачання - це доволі складний та розтягнутий за часом процес. Більше того, 10 років від демонстрації до прийняття на озброєння такого виду боєприпасу, як некерований реактивний снаряд, прямо вказує на певні проблеми з ним.

Й навряд у короткостроковій перспективі "Бронебойщик" стане масовим. Хоча вочевидь буде постачатися, в першу чергу, до нового типу авіапідрозділів, на кшталт "елітної" авіагрупи "Шторм" з прямим підпорядкуванням Москві.

Читайте також: Чому для РФ ілюзія "знищення" Patriot - це єдина гарантія існування Кремля: про систему ПРО НАТО та ядерну зброю рашистів