xcounter
#

У Білорусі роблять свій мобільний 120 мм міномет: майже як український "Барс-ММС"

Але коріння йде ще глибше - до іспанської компанії з системою Alakran
Стрільба з міномету "Барс-ММС"
Стрільба з міномету "Барс-ММС"
1426

Білоруське державне зовнішньоторгівельне підприємство "Белспецвнештехника" вирішило розробити власну версію мобільного 120 мм міномета. Вперше концепт такої системи був представлений на білоруській виставці озброєнь "Мілекс-2021". Проте рішення є копією зразків, які вже відомі на збройовому ринку.

Нова самохідна ствольна система від компанії "Белспецвнештехника" демонструвалась як модель на базі шасі бронеавтомобіля МЗКТ-490100. Розробники, якщо зважити на оприлюднену інформацію по цій темі, зробили ставку на високу тактичну мобільність, значне скорочення часу на розгортання та згортання міномету, на підготовку даних для стрільби завдяки автоматизації, підвищену швидкість стрільби тощо.

Зовнішній вигляд білоруської розробки на базі шасі бронеавтомобіля МЗКТ-490100

У представленому вигляді система використовує модернізований 120-мм міномет 2В11. Міномет за допомогою спеціальної системи розгортається зсередини машини у бойове положення, опорна плита розміщується на поверхні. Час на розгортання заявлений менше хвилини.

Читайте також: "Укроборонпром" передав ЗСУ мобільні міномети "Барс-8ММК" з непридатними для бою стволами

Діапазон кутів підйому стволу міномету коливається від 45 до 80 °, а по азімуту - в межах 120 °. Приводи підйому та наведення по азимуту електрогідравлічні. Боєзапас - 48 мін. Швидкість стрільби заявлена у 12 пострілів на хвилину. Максимальна дальність стрільби міномета 7000 м, мінімальна - 480 м. Максимальна швидкість транспортного засобу по дорозі - 110 км / год.

Розміщення особового сладу у машині з мобільним мінометом. Мінімальна кількість персоналу - дві-три людини.

Модульна конструкція дозволяє інтегрувати вогневий модуль з різними типами шасі.

Окрім МЗКТ-490100 (або (MЗКТ-500200) можуть бути використанні платформи різних виробників. При цьому можлива адаптація конструкції під міномет 82 мм. Мінімальна кількість персоналу мобільного міномету - дві-три людини.

Представлена концепція мобільного міномету від "Белспецвнештехника", а також зовнішній вигляд механізму вивантаження та завантаження дуже нагадають проєкт мобільної мінометної установки "Барс-8ММК", який декілька років тому був представлений ДП "Укроборонсервіс" у співпраці з іспанською компанією.

Барс-8 ММК
Так виглядала конструкція мобільного міномету від "Укроборонсервісу"

Родзинкою самохідного міномету на базі машини "Барс-8", як стверджувалось, є максимально автоматизований процес розгортання міномету, підготовка даних до стрільби, відкриття вогню та швидка зміна позиції.

Барс-8 ММК
Боєукладка міномету "Барс-ММС": 60 мін

Це досягалось за рахунок інтеграції у платформу спеціального механізму приведення міномета у бойове положення – за допомогою електромеханічних приводів, без жодних фізичних зусиль з боку розрахунку. Це рішення було розроблено іспанською компанією і реалізоване у 120-мм самохідній мінометній системі Alakran.

Барс-8 ММК
Механізм приведення у бойове положення.

При транспортуванні 120-мм міномет знаходиться у бронемашині у горизонтальному положенні, а для стрільби він за допомогою електромеханічної системи розгортається позаду платформи.

Брас-8ММК
Головний калібр "Барс-8ММК" - 120 мм міномет

Час готовності до стрільби з похідного положення - 35 секунд. Для наведення використовуються механізми і приводи, керовані системою управління вогнем. Кути горизонтального наведення становлять ± 60 °, вертикального наведення від 45° до 90°.

Барс-8 ММК
Пульт для визначення параметрів стрільби

Максимальна дальність стрільби з міномета-аналога 2Б11 при використанні штатних боєприпасів була заявлена у 7,2 км.

Перша партія машин "Барс-ММС" рік тому була передана "Укроборонпромом" до Збройних Сил України, проте відтоді немає інформації, як саме зараз застосовуються ці бойові машини і який стан проєкту.

У свою чергу, інша вітчизняна приватна компанія "Українська бронетехніка" розробила власний оригінальний проєкт мобільного мінометного комплексу, який серед іншого, був показаний на нещодавній виставці "Зброя та безпека".

Мобільний комплекс створено на шасі бронеавтомобіля "Варта", в який інтегровано 120-мм міномет та сучасну цифрову систему управління вогнем. Комплекс розрахований на використання мінометів 2Б11 або МП-120, який вироблений "Українською бронетехнікою".

мобільний мінометний комплекс
Мобільний мінометний комплекс від компанії "Українська бронетехніка"

Комплекс за допомогою гідравлічних пристроїв розгортається у бойове положення за 2 хвилини. Після отримання цілевказівки від БПЛА чи інших даних розвідки комплекс самостійно вирішує вогневу задачу щодо підготовки даних для стрільби і виставлення необхідних кутів нахилу міномету.

Для забезпечення точності стрільби машина оснащується спеціальними сенсорами, які вимірюють напрям та силу вітру, тиск, температуру навколишнього середовища та заряду, тощо.

Загальний возимий боєкомплект - 50 мін. Подача мін здійснюється вручну. Заявлена дальність стрільби становить до 7,5 км.

мобільний мінометний комплекс
Загальний вигляд комплексу у одній з версій. Гідравліка ще не закрита кожухами. Система приводів наведення міномета дозволяє провести безпечне розряджання, шляхом нахилу ствола до рівня 30 градусів.

Компанія налаштована на просування своєї розробки до Збройних сил, а також закордонним замовникам.

Як бачимо, конкуренція на ринку розробок мобільних мінометів лише зростає. Проте значно менше прикладів застосування цих нових розробок у арміях тих чи інших країн. Особливо коли йдеться про Збройні Сили України.

Читайте також: "Українська бронетехніка" продемонструвала прототип 120-мм мобільного мінометного комплексу (відео)