xcounter
#

Турецькі радіостанції ASELSAN для ЗС України успішно пройшли перевірку Держспецзв’язку

8399
УКХ-радіостанції від компанії АSELSAN з 2016 року закуповуються для оснащення української армії.
УКХ-радіостанції від компанії АSELSAN з 2016 року закуповуються для оснащення української армії.

Радіостанції військового призначення ASELSAN, якими оснащуються Збройні сили України, відповідають усім вітчизняним вимогам щодо криптографічного захисту інформації з обмеженим доступом.

Такий позитивний експертний висновок видала 30 червня 2020 року адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації після завершення тематичних досліджень щодо застосування у Збройних силах України радіостанцій ASELSAN PRC-9651, а також радіостанцій VRC-9661 та PRC-9661.

Радіостанції АSELSAN, що закуповуються в інтересах Збройних Сил України, належать до сучасного сімейства засобів зв’язку, побудованих на основі технології software-defined radio (SDR)

"Це дозволить забезпечити якісним захищеним радіозв’язком Збройні Сили України та інші військові формування України", стверджується у повідомленні Держспецзв’язку.

Читайте також: Чому "Топаз" - не "Оболонь"

Ця служба відповідає за формування та реалізацію державної політики у сферах криптографічного та технічного захисту інформації, кіберзахисту, телекомунікацій у розвитку державної системи урядового зв’язку.

Усі закордонні чи вітчизняні розробки, які застосовуються у силових відомствах, мають пройти детальну технічну перевірку

Відтак, уся закордонна чи вітчизняна техніка чи розробки, які застосовуються у силових відомствах, мають пройти детальну технічну перевірку. Щоб була повна впевненість, що інформація, яке буде поширюватися у мережах з застосуванням нових систем, є надійно захищеною. Для Збройних Сил це, звісно, має особливе значення.

"Тематичні дослідження радіостанцій ASELSAN, які використовуються в українській армії, у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України тривали понад півтора року", - повідомили Defense Ехpess у компанії Еверест, від імені якої була подана заявка на сертифікацію продукції компанії ASELSAN.

Йшлося про використання турецьких радіостанцій для передачі інформації з рівнем доступу "ДСК" (для службового користування) у системах зв'язку ЗС України. Для перевірки, відповідно до вимог сертифікації, були передані необхідні програмні продукти та документи щодо алгоритмів шифрування.

У перспективі можлива "заливки" алгоритмів шифрування української розробки на радіостанції АSELSAN

Далі розглядається можливість сертифікації радіостанцій для передачі інформації з рівнем доступу "Т" - "таємно". Якщо в цьому буде потреба, то це, серед іншого, може передбачати доступ до процесору радіостанцій і можливості його самостійного програмування і перепрограмування, а також "заливки" алгоритмів шифрування української розробки.

УКХ-радіостанції від компанії АSELSAN з 2016 року закуповуються для оснащення української армії. За контрактами з Міністерством оборони України до Збройних сил України – насамперед для бригад Сухопутних військ - поставлено декілька тисяч виробів компанії ASELSAN.

Радіостанції забезпечують стійкий зв’язок в УКХ діапазоні 30-512 МГц

Йдеться про лінійку радіостанцій для забезпечення стійкого зв’язку в УКХ діапазоні 30-512 МГц. Це зразки VRC-9661 (потужністю 10 Вт та 50 Вт), ручнп радіостанцію PRC-9651 (5 Вт) та солдатська радіостанція PRC-5712 (125 мВт).

Всі вони розроблені відповідно до стандартів НАТО (зокрема, STANAG 4024 та STANAG 4246) і забезпечують користувачам як безперешкодний зашифрований голосовий зв’язок, так і одночасну передачу даних з використанням можливостей мережі AdHOC.

Радіостанції АSELSAN, що закуповуються в інтересах Збройних Сил України, належать до сучасного сімейства засобів зв’язку, побудованих на основі технології software-defined radio (SDR). Завдяки програмному забезпеченню, вони можуть використовувати різні форми радіохвиль – задля розширення функцій з урахуванням нових вимог користувачів.

Радіостанції АSELSAN забезпечують як зашифрований голосовий зв’язок, так і передачу даних

SDR-можливості особливо важливі для військового зв’язку, де в режимі реального часу потрібна підтримка різноманітних радіопротоколів. Одним з прикладів застосування технології SDR стало запровадження у радіостанціях ASELSAN для ЗСУ режиму DMR (Digital Mobile Radio).

Він забезпечив взаємодію підрозділів, оснащених радіостанціями Aselsan з тими підрозділами, що використовують засоби зв’язку Motorola. Ця функція забезпечує взаємодію в закритому режимі з шифруванням AES 256.

Читайте також: Як нові американські системи протидії БПЛА змінять оборонний сектор