xcounter
#

Туреччина випробовує безпілотний бойовий катер, він може бути цікавим ВМС України

3335
Цей дрон оснащений керованими ракетами із дальністю стрільби до 10 кілометрів
Цей дрон оснащений керованими ракетами із дальністю стрільби до 10 кілометрів

Аналогічні українські розробки для національних ВМС – поки що відсутні

Коли 12 травня цього року був форум "Україна 30. Безпека країни", то там мав виступ Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Під час свого виступу він заявив зокрема контур, що до 2025 року Військово-Морські Сили нашої країни мають отримати надводні та підводні безпілотні системи, завдання яких зокрема – висвітлення обстановки, виявлення та ідентифікація цілей, видача цілевказання.

Читайте також: ВМС України провели спільні навчання з Великою Британією: що можуть наші патрульні катери
Скріншот з відео виступу Командувача ВМС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи

Щоб така ціль – безпілотні кораблі на озброєнні ВМС України до 2025 року – стала реальністю, потрібно уже дискутувати про можливі зразки дронів.

Як один із можливих прикладів – безпілотний бойовий катер ULAQ турецької розробки, роботу над яким ведуть спільно компанії ARES Shipyard та Meteksan Defense.

Зовнішній вигляд безпілотного бойового катера ULAQ

Видання Naval Post пише, що катер ULAQ на днях уже пройшов успішно вогневі випробування: цей надводний дрон оснащений керованими ракетами Cirit та UMTAS розробки турецької Roketsan, котрі мають дальність стрільби до 10 кілометрів.

За деякими даними, серійне виробництво безпілотного катера ULAQ має стартувати у цьому році.

Безпілотний катер ULAQ на фоні турецького дослідницького корабля "Орук Рейс", що використовується для розвідки покладів енергоресурсів у Східному Середземномор'ї. Це фото можна вважати такою собі формулою концепції "Блакитна Батьківщина", на основі якої Туреччина зараз розбудовує свої ВМС

Варто нагадати ТТХ цього першого безпілотного корабля турецької розробки:

  • довжина корпусу – 11 метрів;
  • швидкість – до 35 вузлів;
  • дальність ходу – до 215 морських миль.
Бортове озброєння безпілотного катера ULAQ - чотири керовані ракети Cirit та дві керовані ракети UMTAS

Також – можемо розглянути й інші відомі зразки безпілотних надводних кораблів, по яким уже успішно проведені дослідно-конструкторські роботи.

Наприклад, Defence Express розповідав на початку березня цього року, що флот Сінгапуру до кінця 2021 року купить чотири безпілотні катери національної розробки. Кожен такий катер зможе безперервно патрулювати протягом 36 годин, при цьому зазначається, що дальність плавання – необмежена.

Інфографіка, що відображає основні характеристики безпілотного катера для ВМС Сінгапуру

Також Defence Express розповідав, що до кінця 2023 року Королівські ВМС Великої Британії отримають три безпілотні катери, що мають виконувати функції тральників. Така закупка коштуватиме 25 мільйонів фунтів стерлінгів, або ж еквівалент більше півмільярда гривень.

Розробники стверджують, що їх безпілотна система здатна виявляти усі типи сучасних мін, за допомогою акустичного і електромагнітного випромінювання.

Управляти катерів-тральників буде компактний командний центр, котрий можна розмістити на суходолі або ж на борту корабля

Хотілось би обговорювати можливі безпілотні кораблі для ВМС України національної розробки, але публічних даних про такі розробки – нема.

Читайте також: Саміт Байден-Путін: Чорноморський флот РФ вирішив "перегнати план" по ракетним стрільбам