xcounter
#

Велика Британія хоче придбати власні "дрони-тральники": які безпілотні катери отримає Королівський флот

806
Щоб виконати замовлення британського Міноборони, ATLAS ELEKTRONIK знадобиться мінімум два роки часу та понад 70 працівників
Щоб виконати замовлення британського Міноборони, ATLAS ELEKTRONIK знадобиться мінімум два роки часу та понад 70 працівників

На купівлю перших трьох безпілотних катерів для протимінної боротьби Міністерство оборони Великої Британії готово витратити 25 мільйонів фунтів стерлінгів. Першого "плавучого робота" за цим контрактом британський флот хоче отримати в кінці 2022 року.

Міністерство оборони Великої Британії замовило в оборонної компанії ATLAS ELEKTRONIK поставку трьох безпілотних катерів, що мають виконувати функції тральників.

Вартість контракту – 25 мільйонів фунтів стерлінгів, пише портал Naval News.

Читайте також: Пройшов тисячі кілометрів у автономному режимі: безпілотний катер США вперше взяв участь у військових навчаннях

Перший за цим контрактом безпілотний катер Королівський флот Великої Британії має отримати наприкінці 2022 року. Коли мають надійти на озброєння інші два "роботи-тральники" - наразі невідомо.

Як можемо побачити із цієї інфографіки, Королівський флот Великої Британії хоче використовувати свої "дрони-тральники" саме у форматі "рою", де кожен елемент має свою роль. Відповідно, згадане вище замовлення на три протимінні безпілотні катери - очевидно, буде не останнім для британського Міноборони

Над виконанням цього контракту трудитимуться 25 осіб із персоналу самої ATLAS ELEKTRONIK, та ще 48 осіб – із штату залучених субпідрядників.

Розробники стверджують, що їх безпілотна система здатна виявляти усі типи сучасних мін, за допомогою акустичного і електромагнітного випромінювання. Управляти діями роботів буде компактний командний центр, котрий можна розмістити на суходолі або ж на борту корабля.

Так виглядає практичне застосування безпілотних воєнних систем на морі

Майбутні "дрони-тральники" можна буде доставляти за допомогою усіх видів транспорту: наземного, авіаційного чи морського. Тому Королівський флот Великої Британії розраховує використовувати свої протимінні безпілотні катери в усіх куточках світу, для виконання операцій по забезпеченню свободи судноплавства.

Якими будуть габарити "дронів-тральників", і яким буде рівень їх стійкості до систем РЕБ - ATLAS ELEKTRONIK не деталізує

Як раніше повідомляло Defence Express, у листопаді 2020 року американська оборонна компанія Textron Systems оголосила, що вона веде серію випробувань своїх "дронів-тральників" для ВМС США за програмою Common Unmanned Surface Vessel (CUSV). На роботи по своїм "дронам-тральникам" Textron Systems в травні 2020 року отримала $20,72 мільйони.

Прототип "дрона-тральника" від американської Textron Systems

Остаточно завершити роботи по "дронам-тральникам" за програмою CUSV компанія Textron Systems має до вересня 2021 року. Передбачається, що майбутні безпілотні катери зможуть взаємодіяти із бойовими кораблями прибережної зони LCS. По суті, цим кораблям катери CUSV замінять мінні трали.

2Паралельно роботам по "дронам-тральникам", ВМС США ведуть роботи й по розробці безпілотних "мисливців за субмаринами", в рамках проекту MUSV. Американський флот планує купити до 40 таких "протичовнових дронів"
Читайте також: Безпілотник MQ-9 Reaper вперше стежив за підводним човном