xcounter
#

Туреччина показала, як виглядатиме її авіаносець-носій палубних БПЛА Bayraktar TB3

17639
Зліт палубного Bayraktar TB3  із перспективного корабля-носія БПЛА, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Зліт палубного Bayraktar TB3 із перспективного корабля-носія БПЛА, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Туреччина хоче зібрати на одному великому авіаносному кораблі цілий "оркестр" літальних апаратів – безпілотники, морські ударні вертольоти та легкі реактивні штурмовики

Секретаріат оборонної промисловості Туреччини 31 січня цього року виклав відео, яке ілюструє плани турецького ОПК на 2022 рік.

Окрім всього іншого, у цьому відео було вказівка зокрема на будівництво значного за своїми розмірами авіаносного корабля, який зможе на борт мінімум 36 палубних безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB3 та морські гвинтокрили. Про це йдеться в публікації порталу Naval News.

Читайте також: Нависатиме над ворогом 24 години нон-стоп: Туреччина показала, на що буде здатен палубний Bayraktar TB3
Рендер перспективного корабля-носія БПЛА, який показав турецький Секретаріат оборонної промисловості в планах на 2022 рік, зображення з відкритих джерел

Автори порталу вказують, що за обрисами цей корабель зовні схожий на універсальний десантний корабель L400 Anadolu. Однак цей корабель, на відміну від "оригінального" УДК Anadolu має значно ширшу та довшу польотну палубу.

А головне – цей корабель оснащений лише трампліну для зльоту дронів або ж інших літальних апаратів. Хоча до цього вказувалось, що L400 Anadolu матиме катапульту для запуску палубних Bayraktar TB3.

Катапульта для запуску Bayraktar TB3, яку ймовірно можуть поставити на турецький УДК Anadolu, ілюстративне зображення з відкритих джерел

За поточними планами, ввід у стрій УДК L400 Anadolu, адаптованого для застосування палубних БПЛА, уже відкладено на І квартал 2023 року, хоча до цього мова була про 2021 рік.

Затримка на два роки пов’язана з тим, що на установку апаратури для запуску та управління дронами потрібно суттєво більше часу, аніж планувалось раніше. А якщо братись за повну переробку політної палуби – ввід у стрій УДК L400 Anadolu може ще більше затягнутись.

В соцмережах можна знайти ось такий коллаж турецьких авторів, стилізований під супутниковий знімок, і який зображає турецький легкий авіаносець TGG Anadolu уже в строю та з авіагрупою Bayraktar TB3 на борту

Тим більш, що турецький ОПК зараз працює над проектом морської версії ударного гелікоптера T-929 ATAK-II з двигунами від "Мотор Січі".

І також – палубного легкого реактивного штурмовика Hurjet. І для застосування цих літальних апаратів таки точно знадобиться повна переробка політної палуби, міркують автори Naval News.

навчально-бойовий Hürjet, що може стати палубним штурмовиком, зображення ілюстративне

Відтак, на думку журналістів порталу, у своєму відео про плани на 2022 рік Секретаріат оборонної промисловості Туреччини "засвітив" зовсім інший корабель – перспективний авіаносець TGG Trakya. Передбачається, що цей корабель Туреччина може збудувати в кооперації з іспанською компанією Navantia, за проектом якої власне і закладався УДК L400 Anadolu.

Тим більш, що у листопаді 2021 року представники Navantia уже відвідували Туреччину. І за підсумками цього візиту Ердоган заявив, що "Туреччина збудує другий авіаносець, більший за Anadolu".

Як і УДК Anadolu, перспективний турецький корабель TGG Trakya також буде базуватись на іспанському проекті УДК Juan Carlos I, зображення ілюстративне
Читайте також: Скільки бойових кораблів отримали ВМС Китаю в 2021 році (інфографіка)