xcounter
#

​З українськими двигунами – в Туреччині розроблять морську версію важкого ударного гелікоптера ATAK-II

7481
Турецький гелікоптер T-929 ATAK-II отримає двигуни виробництва АТ "Мотор Січ"
Турецький гелікоптер T-929 ATAK-II отримає двигуни виробництва АТ "Мотор Січ"

В Туреччині розглядають можливість розробки морської версії перспективного важкого ударного гелікоптера T-929 ATAK-II для розміщення на турецькому багатоцільовому універсальному десантному кораблі (УДК) TCG Anadolu

Про це повідомляє турецьке профільне видання Defense Turk з посиланням на генерального директора компанії Turkish Aerospace Industries (TAI) Темела Котіла. Відповідаючи на запитання кореспондента Defense Turk "Чи буде військово-морська версія Atak і Gökbey для ANADOLU" Темел Котіл відповів: "Зараз ми розглядаємо морську версію ATAK-II".

в Туреччині розроблять морську версію важкого ударного гелікоптера ATAK-II з українськими двигунами, Defense Express
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-II / Ілюстрація: TAI

Також повідомляється, що наразі в ВМС Туреччини існує підхід до розміщення ударних гелікоптерів важкого класу на платформах класу ANADOLU та подібних. На додаток до боєприпасів важкого класу, такий гелікоптер зможе виконувати завдання в більш складних морських умовах.

Читайте також: Крила Anadolu: нові подробиці про морські ударні БпЛА MIUS та Bayraktar TB3 від розробника
в Туреччині розроблять морську версію важкого ударного гелікоптера ATAK-II з українськими двигунами, Defense Express
Генеральний директор TAI Темел Котіл: "Зараз ми розглядаємо морську версію ATAK-II"

Темел Котіл також оголосив, що 11-тонний ударний гелікоптер ATAK II має вперше запустити двигуни в 2022 році. Перший політ гелікоптер має здійснити у 2023 році. Раніше генеральний директор TAI анонсував, що двигуни ударного гелікоптера важкого класу ATAK-II надійдуть з України, і був підписаний відповідний контракт.

Раніше Defense Experss повідомляв, що АТ "Мотор Січ" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") підписала контракт з компанією Turkish Aerospace Industries (TAI) на постачання двигунів. Відповідне повідомлення 29 червня 2021 року було оприлюднено на офіційному Twitter компанії TAI.

в Туреччині розроблять морську версію важкого ударного гелікоптера ATAK-II з українськими двигунами, Defense Express
Передачу універсального десантного корабля TCG Anadolu ВМС Туреччини було відтерміновано до кінця 2022 року в зв'язку з пожежю, що сталася на кораблі в 2019 році

Мова йшла про партію з 14 турбовальних моторів (ймовірно на перші дослідні сім машин), які планують встановити на перспективні ударні гелікоптери важкого класу ATAK-II.

За угодою, перші два двигуни мають бути поставлені до Туреччини у вересні наступного року. А інші 12 двигунів – в період до 2025 року.

Наприкінці червня ц.р. "Мотор Січ" уклала з TAI контракт на постачання 14 турбовальних двигунів

Дещо раніше турецька сторона вже повідомляла, що через відсутність власних двигунів такого класу (загальною потужністю близько 2500 к.с.) та певні непорозуміння з західними країнами, вона розглядає як майбутнього постачальника двигунів Україну.

Макет ударного гелікоптера ATAK-II, в Туреччині розроблять морську версію важкого ударного гелікоптера ATAK-II з українськими двигунами, Defense Express
Макет ударного гелікоптера ATAK-II

ATAK-II розглядається як сучасний ударний гелікоптер вагою 11 тонн, що буде здатний нести до 1500 кг боєприпасів широкої номенклатури (ракет, або невеликих авіабомб) та автоматичну гармату калібру 30-мм.

Нова машина має суттєво підсилити можливості турецьких збройних сил та замінити легкі гелікоптери Т129 АТАК (ліцензійний варіант італійського AW129 від компанії Leonardo) й згодом має стати основною ударною силою армійської авіації Туреччини.

Турбовальний двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1Е 4Е серії на виставці
Турбовальний двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1Е 4Е серії на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Читайте також: Не тільки двигуни: стало відомо, яки ще системи має зробити Україна для нового турецького ATAK-II