xcounter
#

Не тільки двигуни: стало відомо, яки ще системи має зробити Україна для нового турецького ATAK-II

5951
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-2 / Фото: TAI
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-2 / Фото: TAI

Але, схоже, що співпраця української "Мотор Січ" та турецької TAI не обмежиться тільки поставками двигунів для нового ударного гелікоптера

Нещодавно стало відомо про підписання контракту щодо постачання компанії Turkish Aerospace Industries (TAI) 14 турбовальних моторів виробництва АТ "Мотор Січ" для перспективних ударних гелікоптерів важкого класу ATAK-II.

Ці машини приблизно у два рази перевершують за вантажопідйомністю наявні зараз в армії Туреччини розвідувально-ударні гелікоптери Т129 АТАК й згодом мають стати основною ударною силою армійської авіації цієї країни.

Читайте також: "Мотор Січ" почне виготовляти на ХДАВП фюзеляжі для нових гелікоптерів
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-2
Рендерне зображення перспективного ударного гелікоптера ATAK-2 / Фото: TAI

Як повідомив в недавньому інтерв’ю виданню "Укрінформ" генеральний директор "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв, партнерство з TAI передбачає створення та продаж для турецької компанії й низки інших систем.

Турбовальні мотори з редуктором для гелікоптера Мі-8
Турбовальні мотори з редуктором для гелікоптера Мі-8

"Я зустрічався з Реджепом Ердоганом, їздив у складі делегації. Туреччина демонструє серйозні плани в частині авіації. Вони просять нас зробити редуктор і все інше, необхідне для гелікоптера, крім фюзеляжу. Фюзеляж у них вже стоїть хороший", - розповів В’ячеслав Богуслаєв.

Наприкінці червня ц.р. Мотор Січ уклала з TAI контракт на постачання 14 турбовальних моторів
Наприкінці червня ц.р. "Мотор Січ" уклала з TAI контракт на постачання 14 турбовальних моторів

Тобто, ймовірно, мова йде про розробку й постачання всієї рушійної системи для ударного гелікоптера, яка складає досить суттєвий процент вартості такої машини.

Своєю чергою, великий відсоток складних українських систем відкриває можливість локалізації виробництва "турецького Апача" в Україні, де він згодом зможе замінити застарілі радянські Мі-24.

Турбовальний двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1Е 4Е серії на виставці Зброя та Безпека-2021
Турбовальний двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1Е 4Е серії на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Нагадаємо, 11-тонний ударний гелікоптер ATAK-II зможе нести до 1500 кг різноманітного озброєння та автоматичну гармату калібру 30-мм. Його розробка почалася у 2019 році, а перший політ дослідного зразка з українськими двигунами запланований на 2023 рік.

Читайте також: "Мотор Січ" поставила ЗСУ вже 6 комплектів нових лопатей для Мі-24