xcounter
#

Супутник Sentinel зафіксував пуски російських ракет "Кінжал": як це видно з космосу

Випробування зброї та секретні операції тепер майже як на долоні. Спробуйте самі
Супутник Sentinel зафіксував пуски російських ракет "Кінжал": як це видно з космосу
5763

Знайти військовий корабель у момент, коли він здійснює пуск ракети десь у арктичних водах - несказанне везіння. Таке перше враження, коли дивишся на супутникові знімки з апарату Sentinel, на яких зафіксовано один з етапів навчань корабля Північного флоту Росії поблизу Кольського півострова.

Комерційний супутник, який летів на висоті понад 700 км над Землею, захопив жовте полум'я двигуна ракети, що стартує з військового корабля у Баренцевому морі, на арктичній півночі Росії. А цей кадр згодом знайшли цивільні спостерігачі.

Випадково? Зовсім ні.

Читайте також: 30 см ясності: які чужі супутники служать Україні в зоні ООС

Насправді цей факт - результат системної роботи завзятих аналітиків, які на основі відкритих та загальнодоступних джерел інформації (Open Source Intelligence) аналізують військову активність тих чи інших країн.

З огляду на агресивність та непередбачуваність росіян, в першу чергу, увага, звісно, саме до них.

На фото у колі праворуч - жовте полум'я двигуна ракети, що стартує з військового корабля у Баренцевому морі

Аналітик Франк Боттема (https://twitter.com/frankbottema) днями подав декілька фото, які стали приводом для низки цікавих публікацій у різних виданнях, зокрема, у журналі Форбс. В їхній основі - супутникові знімки від космічного аппарату Sentinel-2.

Вони мають нижчу роздільна здатність, ніж у багатьох інших супутників, але у них є важлива перевага. Такі знімки можна отримувати у щоденному режимі, з охопленням зйомкою чи не більшості цікавих місць на планеті.

Що ж до низької роздільної здатністі, то для навчених очей це, власне, не перешкода. Бо за знімками від Sentinel-2 цілком реально ідентифікувати, наприклад, підводні човни, що несподівано піднялись десь на поверхню, або військові кораблі.

Протягом останніх тижнів Франк Боттема та інші пильно стежили за Північним флотом Росії. Вони склали вражаючий перелік руху кораблів ВМС Росії, помітний на супутникових знімках. Боттема знайшов випробування ракет на відстані десь у 30 кілометорів від берегової зони, бо знав, де і що шукати.

За знімками від Sentinel-2 можна ідентифікувати, наприклад, підводні човни, що несподівано піднялись на поверхню...

Ви можете самі це побачити на ресурсі супутників Sentinel з датою прольотів за 23 липня за координатами сітки 70.09378, 32.75932 (70° 5'37.61" с., 32° 45'33.55" с.)

Зенітно-ракетний комплекс морського базування 3К95 "Кинжал". Це морська версія відомого SA-15 "Тор"

Європейський супутник Sentinel-2 зняв ракетний пуск, який був зроблений 23 липня у Баренцевому морі великим протичовновим кораблем "Сєвєроморськ" проєкту 1155. Цей 7500-тонний есмінець оснащений всепогодним зенітно-ракетним комплексом морського базування 3К95 "Кинжал".

Це морська версія відомого SA-15 "Тор", щовикористовується російською армією. SA-15 - система, яку Іран застосував під час збиття українського авіалайнера 8 січня.

У прес-релізі ВМС Росії від 23 липня було зазначено, що есмінець "Сєвєроморськ" "провів зенітні пуски у рамках випробувальної тактичної вправи".

Військовий корабель може мати 64 ракети у восьми комплектах вертикальних пускових контейнерів - чотири у передній частині і чотири - у кормі. Схоже, ракета, пуск якої захопив у кадр супутник, стартувала з кормового пакету.

На супутникових знімках, що з'явилися у цей же день, також була помічена російська атомна субмарина, ймовірно, БС-64 "Підмосков'ї" проекту 667 "Дельфін", що спливла на поверхню.

Спостерігачі контролюють рух російських підводних човнів за допомогою супутників Sentinel.

Європейська космічна агенція ESA надає доступ до різноманітних знімків зі своїх супутників, включаючи Sentinel-2, безкоштовно. Доступ до супутникових знімків - зі щоденними архівами - можна отримати у вільному доступі. Отже, щось цікаве може спробувати знайти самостійно і ви.

Довідково

Sentinel-2 оснащений оптико-електронним мультиспектральним сенсором для зйомок з роздільною здатністью від 10 до 60 м у видимій, ближній інфрачервоній (VNIR) і короткохвильовий інфрачервоній (SWIR) зонах спектра. Сенсор включає в себе 13 спектральних каналів, що гарантує відображення відмінностей у стані рослинності, у тому числі - і тимчасові зміни, а також зводить до мінімуму вплив на якість зйомки атмосфери.

Висота орбіти у середньому 785 км, наявність в місії двох супутників дозволяє проводити повторні зйомки кожні 5 днів на екваторі і кожні 2-3 дні у середніх широтах.

Читайте також: Американці показали, як швидко вони вистежать ворогів на полі бою