xcounter
#

США спишуть свого "шпигуна за російськими кораблями" у Чорному морі: чи замінить його секретний RQ-180

4099
США спишуть свого "шпигуна за російськими кораблями" у Чорному морі: чи замінить його секретний RQ-180

США хоче попрощатися з безпілотниками, які втратять актуальність в ймовірних майбутніх конфліктах з серйозним суперником

Повітряні сили США планують списати свої висотні безпілотні літальні апарати RQ-4 Global Hawk – ці безпілотники будуть надто вразливими у будь-якому майбутньому конфлікті з рівним чи майже рівним противником. Про це йдеться в матеріалі видання The War Zone.

Зазначається, що Повітряні сили США планують розпрощатися зі своїми RQ-4 Global Hawk до кінця 2027 фіскального року – йдеться про виведення з експлуатації дев’яти БПЛА у версії Block 40, які наразі є найсучаснішими версіями Global Hawk в арсеналі Повітряних сил США.

Читайте також: Два літаки RC-135W та один БПЛА RQ-4A Global Hawk моніторять кордони України з РФ, Білорусією та Молдовою

RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk

Таким чином, ПС США продовжують позбуватися своїх Global Hawk – наразі служба знаходиться у процесі продажу своїх старих Block 30 RQ-4, а також вивела з експлуатації всі БПЛА версій Block 10 та Block 20 – деякі з RQ-4 Global Hawk наразі використовуються як випробувальний актив для підтримки розробки гіперзвукової зброї.

Водночас наразі залишається незрозумілим, які саме безпілотники (або ж інші засоби) зможуть замінити RQ-4 Global Hawk в майбутньому.

Новітній дрон RQ-180
Концептуальне зображення дрона RQ-180, фото з відкритих джерел

Одним з найбільш ймовірних кандидатів може стати секретний безпілотник-невидимка, відомий як RQ-180 або ж його аналоги – у виданні стверджують, що останніми роками кількість натяків на те, що RQ-180 введуть в експлуатацію, стрімко збільшується.

Разом з тим, на заміну RQ-4 Global Hawk також можуть прийти й інші малопомітні системи, зокрема й менші за розміром тактичні дрони, що використовуються для розподілу операцій зі збору розвідданих.

rq-4
RQ-4 шукає уражену "Москву" у Чорному морі

Нагадаємо, безпілотник RQ-4 Global Hawk регулярно здійснює розвідку кордонів України з РФ, Білорусією та Молдовою. Крім того, цей БПЛА був одним з перших, хто прилетів у Чорне море зафіксувати ураження рашистського крейсера "Москва" крилатими ракетами "Нептун".

Читайте також: Чому Японія хоче відмовитися від американських безпілотників RQ-4 Global Hawk