xcounter
#

США розгортає у Німеччині перші протиповітряні комплекси IM-SHORAD

IM-SHORAD вже розвантажились у Німеччині
IM-SHORAD вже розвантажились у Німеччині
1969

IM-SHORAD призначений для захисту від повітряного нападу у бойових порядках

Армія США перекинула до Німеччини першу партію зенітних ракетно-гарматних комплексів Stryker A1 IM-SHORAD, який був створений General Dynamics у надзвичайно короткі строки для забезпечення надійного захисту бойових підрозділів від повітряного нападу у ближній зоні.

Перші IM-SHORAD були передані до 5-го батальйону, 4-го артилерійського полку протиповітряної оборони (5-4 ADA), сповістило міноброни США.

Читайте також: У 5-6 разів дешевше за ЗРК Patriot : КБ "Південне" представило нову універсальну ЗРС "Кільчень" з дальністю до 280 км (відео)
IM-SHORAD
Підрозділи на IM-SHORAD структурно увійшли до 10-нр армійського командування протиповітряної та протиракетної оборони

Слід зазначити, що Stryker A1 IM-SHORAD був створений у вкрай стислі терміни - впродовж 3-4 років. А фактичне розгортання комплексів почалось буквально через пів року після підписання контракту у листопаді 2020 року та початку навчання операторів комплексу.

Саме у такий спосіб армія США починає процес із заміни відносно застарілих M1097 Avenger та у відповідь на нові загрози на полі бою, зокрема, ударних БПЛА, та робить це саме у Європі.

M1097 Avenger
M1097 Avenger використовує ракети від Stinger FIM-92

Своїми стислими строками створення IM-SHORAD зобов'язаний тому, що у його створенні застосували вже відпрацьовані технології.

Наприклад, його 30-мм автоматична гармата XM914 - це модернізована "сухопутна" версія M230 від АН-64 Apache. А у якості зенітних ракет, окрім Stinger FIM-92, використовують "інвертовані" повітряні протитанкові ракети AGM-114L Longbow Hellfire, які раніше адаптували до наземних пусків та навчили знищувати повітряні цілі.

За виявлення цілей відповідає система з радарів Multi-Mission Hemispheric Radar (MHR) від Leonardo, з активними фазованими антенними решітками. А також сучасна оптична прицільна станція WESCAM MX-GCS від L3Harris. Більше того у складі комплексу - і власна система РЕБ.

Stryker A1 IM-SHORAD
Stryker A1 IM-SHORAD озброїли "до зубів"

Загалом IM-SHORAD самостійно оглядає повітряний простір на відстань до 40 км та до 10 км по висоті. Хоча це не є критичним показником, враховуючи його інтеграцію до сучасних автоматизованих систем управління. Дальність пострілу протиповітряної версії AGM-114L Longbow Hellfire не розголошується, але цілком може становити 8-9 км, що вдвічі більше за можливості Stinger, який б’є до 4,8 км, а по висоті - до 3,8 км.

Окрім того, Hellfire також дозволяє IM-SHORAD знищувати й наземні цілі, що значно розширює можливості бойового використання комплексу.

IM-SHORAD
IM-SHORAD буде захищати наземні підрозділи від атак штурмовиків, вертольотів та БПЛА

Зазначимо, що постачання IM-SHORAD відбувається у рамках контракту на 1,2 млрд доларів без оголошення кількості машин. Проте відомо, що перша партія з 28 одиниць обійшлась армії США у 230 млн доларів, або близько 8 млн доларів за один комплекс.

Читайте також: "Фурія" не боїться РЕБ, у ЗСУ освоюють "Зоопарк-3", а у РФ злякалися українських Bayraktar TB2: події тижня від Defense Express