xcounter
#

"Фурія" не боїться РЕБ, у ЗСУ освоюють "Зоопарк-3", а у РФ злякалися українських Bayraktar TB2: події тижня від Defense Express

41081
БпАК А1-СМ "Фурія"
БпАК А1-СМ "Фурія"

"Фурія", яка не боїться російського РЕБ та літає над Кримом, РЛК 1Л220УК "Зоопарк-3" у ЗСУ та спроби РФ "залякати" Туреччину та "зірвати" постачання Bayraktar TB2 Україні: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

У ЗСУ освоюють сучасний РЛК 1Л220УК "Зоопарк-3"

Військові Збройних Сил України освоюють сучасну контрбатарейну РЛС 1Л220УК, також відому як "Зоопарк-3" від казенного підприємства НВК "Іскра", що входить до складу ДК "Укроборонпром", повідомляє інформагенція Міноборони АрміяInform.

Читайте також: Ралі "Мотор-Січі": розлучитися із Пекіном, аби виграти з Анкарою
1Л220УК
1Л220УК на позиції під час випробувань

Як стверджує командир взводу – начальник радіолокаційної станції, цей РЛК українські військові отримали ще у 2020 році, а обслуга, яка зараз на ній працює, пройшла навчання на заводі і здійснила марш від його воріт до пункту постійної дислокації частини.

"Це наш перший польовий вихід із залученням обслуги. Ми практично випробовуємо цю станцію, максимально тестуємо її", – зазначив він. Детальніше про переваги цього комплексу – в матеріалі Defense Express.

Піхотна версія великокаліберного кулемета КМ-12,7

Київське ПАТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") створило переносний піхотний варіант відомого "зенітного" танкового кулемета КТ-12,7 під набій 12,7х108мм.

Кулемет КТ-12,7 ПАТ
Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ "Завод "Маяк"

Як повідомила пресслужба підприємства, вже через кілька місяців (влітку ц.р.) українські зброярі почнуть випробування бойової роботи цього зразка зброї на полігоні.

Кулемет КТ-12,7 від ПАТ
Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ "Завод "Маяк"

"Маємо третє у світі виробництво кулеметів цього сімейства. Перше було створено у радянські часи у Казахстані, друге знаходиться в країні окупантів", - відзначили у прес-службі Заводу "Маяк".

Врахували досвід ООС

Портал ArmyTimes розповів, що Армія США сформулювала вимоги до новітньої протитанкової ракети, що має замінити собою в бойових порядках військ протитанкову ракету TOW.

комплекс TOW
Американські військові шукають заміну комплексу TOW

Якщо вчитатись у ці вимоги, то можна зробити висновок, що наявні зараз новітні комплекси Javelin та Spike уже не влаштовують американських військових. І також – що при формуванні вимог до новітнього ПТРК Армія США врахувала зокрема досвід бойових дій, котрий накопичили підрозділи Операції об’єднаних сил (ООС) під час бойових дій на Сході України.

Зокрема, новітній ПТРК для Армії США повинна мати максимальну дальність стрільби до 10 кілометрів, мінімальну дальність стрільби – лише 100 метрів. ПТРК повинен легко інтегруватись як з наявною БМП Bradley, так і її "наступниками", та забезпечувати опцію "стрільба на ходу".

BGM-71 TOW
Армія США взяна на озброєння комплекс BGM-71 TOW ще у 1970-х роках

Наведення цього ПТРК на ціль має бути по суті універсальним – американські військові вимагають, щоб ракета мала опції наведення і за оптико-електронним каналом, наведення за лазерним променем, опцію "вистрілив-забув", і навіть опцію наведення за даними безпілотників. Про інші умови до розробки – в нашому матеріалі.

"Фурія", що не боїться РЕБ

БпАК А1-СМ "Фурія", який розроблений "Атлон Авіа", впродовж шести років постачається до війська і вже рік знаходиться на озброєнні ЗСУ, є єдиним в Україні безпілотним комплексом розвідки та коригування вогню артилерії, який успішно пройшов державні випробування.

БпАК А1-СМ
БпАК А1-СМ "Фурія"

За останні шість років декілька сотень БПЛА налітали вже десятки тисяч годин над позиціями противника, попри усі російські комплекси РЕБ.

І мова йде не тільки про зону ООС, Defense Express отримав кадри зняті БпАК А1-СМ "Фурія" над позиціями армії РФ у окупованому Криму.

Як розвивається комплекс та про замовлення на нього у 2021 році ексклюзивно для нашого видання розповів директор компанії "Атлон Авіа" Артем В'юнник.

РФ проти Bayraktar TB2 для України

Росія намагається вплинути на постачання Україні ударних турецьких безпілотників Bayraktar TB2, натякаючи на те, що це може негативно позначитися на військово-технічному співробітництві Анкари з Москвою.

Так, у середу, 21 квітня, віцепрем’єр РФ Юрій Борисов заявив, що Росія буде уважно вивчати перспективи військово-технічного співробітництва, якщо Анкара і надалі постачатиме Україні безпілотники.

"Будемо конкретно дивитися у конкретному випадку", – відповів віцепрем’єр журналістам на питання, чи зупинить Росія ВТС з Туреччиною у випадку, якщо остання буде постачати БПЛА Україні. Водночас він не уточнив, якою саме може бути реакція Москви у цьому випадку.

Гарної неділі!

Читайте також: Російські Т-90 не підходять: Індія хоче придбати 350 легких танків для дій в екстремальних умовах