xcounter
#

США продають цікаву зброю, яка могла б скоротити "поголів’я" рашистських танків

55225
 Система дистанційної постановки протитанкових мін Volcano на шасі HEMMT, ілюстративне фото з відкритих джерел
Система дистанційної постановки протитанкових мін Volcano на шасі HEMMT, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але така зброя підходить скоріше для оборонних боїв, у форматі "війни на виснаження"

Державний департамент США дав дозвіл на продаж Тайваню (Республіка Китай) систем для дистанційної постановки протитанкових мін Volcano. В пакет поставки входитимуть безпосередньо самі міни, шасі для розміщення систем, транспортні засоби та логістичні послуги.

Загальна вартість продажу складає 180 мільйонів доларів, строк можливої поставки поки що не розкривається. Передача систем Volcano має на меті посилити обороноздатність Тайваню на тлі можливого вторгнення КНР. Про це йдеться в публікації порталу Defense Post.

Читайте також: Польща вироблятиме цікаву зброю, яка б допомогла ЗСУ прискорити утилізації рашистів

Особливість системи Volcano полягає в тому, що вона може розміщуватись як і на наземному шасі, так і на вертольотах. Якщо брати наземний варіант, то як шасі може використовуватись або гусеничне шасі М548 на базі M113, важка тактична вантажівка HEMMT або ж гусеничне шасі Stormer (у варіанті для британської армії).

Такі характеристики, як швидкість постановки мін та щільність мінного поля, залежать від того, під яке саме завдання виставляється "завіса" із мін: 1) для "зламу" бойових порядків противника; 2) щоб вплинути на маневр військ ворога, чи 3) взагалі створити "зону закритого доступу" для танків ворога.

Зараз систему Volcano мають на озброєнні лише дві країни – США та Південна Корея, Велика Британія відмовилась від неї в 2014 році.

Заряджання системи Volcano для постановки з вертольота, фото - US Army

Очевидно, Білий Дім вирішив дозволити продаж Тайваню систем Volcano, щоб компенсувати відставання острівної республіки по бронетанковим силам від КНР. Зараз "ядро" танкових сил Республіки Китай складають танки M48 та M60, а свої 108 замовлених Abrams M1A2T тайванці чекатимуть аж до 2026 року.

Така система озброєння могла би бути цікавою і Україні, щоб ще більше викосити "поголів’я" рашистських танків. Але тут варто розуміти, що за своїми характеристиками Volcano підходить скоріше для оборонних боїв, характерних для формату "війни на виснаження".

Система дистанційної постановки протитанкових мін Volcano на шасі HEMMT, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Щоб загиджувати нашу землю своїми мінами, рашисти використовують систему "Земледелие"