xcounter
#

Скільки Су-57 зараз може бути в рашистів, та скільки Х-69 може в теорії взяти один літак

17642
Викатка рашистського Су-57 із заводського цеху, ілюстративне фото довоєнних часів
Викатка рашистського Су-57 із заводського цеху, ілюстративне фото довоєнних часів

Чи застосовувався вже такий літак у війні проти України, і що взагалі відомо

Поняття про тривогу через зліт рашистського Су-57 як носія ракет Х-69 спочатку було на неофіційному рівні моніторингових пабліків, а тепер воно вийшло і по суті на офіційному рівні.

Наприклад, сьогодні вже видання АрміяInform цитувала відповідь речника Повітряних Сил майора Іллі Євлаша в марафоні "Єдині новини" про те, за яким принципом оголошується повітряна тривога через зліт літака типу Су-57. Євлаш відповів у загальних рисах, що тривога оголошується для тих регіонів, які найбільш ймовірно можуть бути піддані обстрілам, і що при цьому використовуються різні джерела даних, зокрема від країн-партнерів.

Рашисти звітують про передачу нових Су-57 для "ВКС РФ" у грудні 2022 року, фото з відкритих джерел

На цьому тлі може здатись, що російські окупанти лише зараз почали застосовувати літаки типу Су-57 у війні проти України. Але це аж ніяк не так.

Для початку маємо нагадати, що Defense Express ще у квітні 2022 року розповідало про перші епізоди застосування росіянами літаків Су-57 для ударів по території України. Тоді ворог бив з цих літаків ракетами типу Х-59 по об’єктам в Кіровоградській області та по припортовій інфраструктурі в Одеській області, без заходу в повітряний простір нашої країни.

Ну а в свою чергу, Міноборони Великої Британії в одному із своїх зведень зразка січня 2023 року стверджувало, щоРФ почала застосовувати Су-57 у війні проти України з червня 2022 року, як для ударів по наземним цілям, так і для застосування ракет "повітря-повітря". Щодо інтенсивності використання цих літаків дані не наводились, була тільки вказівка про те, що як мінімум 5 літаків Су-57 стоять на летовищі 929-го випробувального центру Міноборони РФ в Ахтубінску.

Російські Су-57 на летовищі в Ахтубінску наприкінці грудня 2022 року, зображення наводить Міноборони Великої Британії

Якщо ж оцінювати ймовірну кількість Су-57 в розпорядженні "ВКС РФ", то тут можемо лише зробити припущення, що це може бути від десяти літаків. Бо тут ми можемо використати лише заяви російських пропагандистів про те, що в 2022 році їх ВПК спромігся виготовити аж шість літаків цього типу, завдяки чомусь кількість серійних стройових Су-57 склала на той момент 10 одиниць. Ну і також – оцінку від авторитетного IISS про те, що рашистський ВПК в 2023 році виготовив зокрема "кілька" Су-57.

Щодо кількості Х-69, яку в теорії може взяти один Су-57- є припущення, що до чотирьох включно ракет цього типу, які мають підвішуватись у внутрішньому відсіку цього літака.

Схема гіпотетичого розміщення ракет типу Х-69 у внутрішньому відсіку винищувача Су-57, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Коротко про заявлені характеристики Су-57:

  • довжина фюзеляжу та розмах крил – 19,8 метрів та 14 метрів відповідно;
  • максимальні злітна маса та бойове навантаження – 35,5 тон та 4,3 тони відповідно;
  • заявлені показники максимальної швидкості та дальності польоту – до 2600 км/год та 3500 кілометрів відповідно.