xcounter
#

Скільки грошей треба витратити на технічне обслуговування Leopard 2, якщо в тебе декілька сотень танків

3007
Leopard 2E, фото — dvidshub.net
Leopard 2E, фото — dvidshub.net

Всього армія Іспанії має на озброєнні 317 танків Leopard 2 у різних модифікаціях

Іспанське військо вже на початку наступного року планує укласти новий контракт на технічне обслуговування та оновлення свого флоту танків Leopard 2 — найбільш ймовірним кандидатом є компанія Santa Barbara Sistemas, і це вперше з 2000-х років, коли всі потреби в обслуговуванні танків Leopard буде враховано в одній угоді. Ба більше, крім робіт з ТО, ремонту і постачання комплектуючих, контракт також передбачатиме й модернізацію деяких машин.

Так, контракт передбачатиме "проведення перевірок, ремонтів модифікацій, адаптацій, випробувань та інших робіт, пов’язаних з технічним обслуговуванням, які в кожному конкретному випадку необхідні для повернення систем, вузлів і підвузлів, що входять до складу транспортного засобу, до стану ідеального експлуатаційного стану", — цитують умови у виданні Infodefensa.

Читайте також: Які пошкодження можуть бути в Leopard 2A4, коли на ремонт треба везти в Польщу, а не в Україні

Крім того, контракт також передбачає також вивчення й аналіз старіння чи удосконалення танків у тих системах і компонентах, які вважаються необхідними, причому йдеться про "будь-яку фазу їхнього життєвого циклу".

Щодо інших умов контракту, то тут відзначається наступне: термін дії — протягом двох років, з 2024 по 2025, але є опція подовження ще на два роки, з 2026 по 2027. З урахуванням податків початкова сума угоди (на перші два роки) загалом становитиме 126 млн євро, з них 105 млн євро — на обслуговування танків Leopard 2E, і ще 21 млн — на Leopard 2A4.

Leopard 2A4 Армія Іспанії
Іспанський Leopard 2A4, фото – Ministry of Defense of Spain

А за умови подовження контракту сума відповідно має зрости вдвічі більше, щоправда, тут вже вказують дані без урахування податків, 104 млн євро за перші два роки і ще стільки ж за наступні два — всього 208 млн євро. Ймовірно, з податками вона зросте до 252 млн євро.

Щодо кількості цих танків на озброєнні в іспанського війська, то тут йдеться про наступні числа — 219 танків Leopard 2Е, 16 машин у версії БРЕМ, і ще чотири машини для навчання. Крім того, після того, як іспанці передали Україні 10 танків Leopard 2A4, у них залишилося 98 цих машин, з них 43 — на базі зберігання у Сарагосі, звідки якраз і відправлялися машини в Україну.

Читайте також: У Швейцарії "гниє" ціла танкова бригада Leopard 2A4, але погодились продати лише 25 і не на пряму до ЗСУ