xcounter
#

Щоб заглушити російські ЗРК: США вперше застосують "Тиху ворону" на дослідних навчаннях EDGE21

Досвід війни Росії проти Україні враховано в нових розробках
Щоб заглушити російські ЗРК: США вперше застосують "Тиху ворону" на дослідних навчаннях EDGE21
7960

Одна зі складових експериментальних навчань EDGE21, що заплановані на травень, – відпрацювання нових озброєнь та способів протидії таким потужним противникам як Росія та Китай. Буде застосована низка технологічних новинок – у тому числі, нові зразки систем радіоелектронної боротьби, встановлені на безпілотних платформах. Нові рішення американці терміново впроваджують, у томі числі, і після детального аналізу дій армії Росії проти України

Застосовування нових систем РЕБ, як стверджують американські планувальники цих навчань "різко збільшить здатність армії виявляти і порушувати роботу систем зв’язку, передачу даних та управління силами супротивника, а також "засліпить" його зенітний захист, щоб дружній літак міг прослизнути для виконання завдання. Ці уроки отримані у результаті аналізу дій незаконного вторгнення Росії в Україну".

Одразу після "Холодної війни" розвитку засобів радіоелектронної боротьби у армії США уваги приділяло мало. Хіба що за винятком розробки "придушувачів" малої дальності для вимкнення придорожніх бомб з дистанційним управлінням.

Читайте також: Радіоелектронна боротьба: аналіз арсеналу Росії
Армія РФ в останній час сильно "вклалась" у забезпечення зв'язку та управління військами

Зараз у США терміново втілюють проєкти РЕБ для протидії Росії та Китаю, армії яких - на відміну від афганських партизан - значною мірою покладаються на засоби захищеного зв’язку, автоматизоване управління частинами та зброєю, радіолокаційні системи різного призначення, роботу яких американські військові повинні виявляти, аналізувати та придушувати.

Технічні спеціалісти Lockheed випробовують свій блок для кібер/ радіоелектронної боротьби Silent Crow

У своїх системах РЕБ американські військові хочуть відійти від традиційних потужних перешкод, які заповнювали частоти, на яких працюють системи ворога.

Російський комплекс РЕБ "Красуха", який призначений для постановки перешкод літакам дальнього радіолокаційного виявлення та для вирішення низки інших завдань

Ставка зроблена на чітко націлені прийоми, призначені для тонкого порушення зв’язку та радіолокаційних мереж ворога. Причому так, щоб ворог не усвідомив, що його обманюють. Включно з можливістю "бездротово" передавати у ворожу мережу комп’ютерні віруси.

Експериментальні навчання під назвою EDGE21 будуть прелюдією до масштабної технологічної бойової гри "Конвергенція-2021"

Тож у травні на навчаннях EDGE21 будуть вперше застосовані нові системи РЕБ, які розроблені компанією Lockheed Martin для повітряних платформ. У 2020 році ця компанія виграла контракт на розробку системи Silent Crow EW. Нині Lockheed з цією розробкою претендує на роль літаючого флагмана у відновлених силах РЕБ для армії США.

Багатофункціональна система радіоелектронної боротьби Multi-Function Electronic Warfare (MFEW) Air передбачається для встановлення насамперед на безпілотних літальних апаратах.

Модуль Lockheed Martin's Silent Crow для кібер/радіоелектронної боротьби на безпілотнику Army MQ-1C Gray Eagle. (Фото Lockheed)

У найпотужнішій версії MFEW-Air Large вона встановлюється на БпАК MQ-1C, вдосконаленому Predator, який буде вирішувати завдання РТР/РЕБ на рівні дивізій.

Далі йде MFEW-Air Small, зменшена версія для вирішення завдань на рівні бойових бригад. Менші за розмірами модулі MFEW будуть використовуватися на безпілотниках тактичного рівня, зокрема, на таких як RQ-7 Shadow, або БпЛА, що прийде йому на зміну - Future Tactical UAS.

Модулі MFEW будуть використовуватися і на безпілотниках тактичного рівня, зокрема, на таких як RQ-7 Shadow

Також розроблена версія MFEW-Air Rotary, для забезпечення РЕБ-перешкод ворогу і для самооборони – для встановлення на перспективні армійські вертольоти за програмою Future Vertical Lift.

Зазначається, що цифровий "мозок" РЄБ-модулю багатофункціональної системи радіоелектронної боротьби використовує алгоритми машинного навчання для аналізу сигналів противника, які він виявляє - задля обчислення та формування ефективних контрзаходів вже під час польоту.

Модуль Silent Crow, встановлений на літаку Army UV-18 Twin Otter для тестування.
Зібрані дані, втім, після завершення місії будуть потрібні для подальшого аналізу з залученням потужностей штучного інтелекту.

Вкрай важливо (у тому числі і для висновків, які має зробити і керівництво українських Збройних сил, де нині катастрофічно бракує ефективних систем РЕБ - прим. Defense Express), що своїми проривними розробками Lockheed Martin не позбавляє армію конкуренції з боку інших виробників.

Навпаки – зараз в армії США розроблені стандарти модульної відкритої архітектури, яка дозволяє військовим обмінюватися компонентами однієї компанії та замінювати їх модернізованими альтернативами будь-якого конкурента. Йдеться про відкритий набір стандартів C4ISR/Electronic Warfare під абревіатурою CMOSS.

Завдяки цьому армія США "матиме можливість швидко застосовувати нові технології і рішення і не бути заручником від поставок унікального обладнання чи унікального власного програмного забезпечення будь-якої компанії".

Експериментальні навчання під назвою EDGE21 будуть прелюдією до масштабної технологічної бойової гри "Конвергенція-21" в рамках проєкту, який реалізують збройні сили США. Він скерований на кардинальне посилення бойової потужності американської армії за рахунок об’єднання потенціалів родів та військ на новій технологічній базі.

Про сам глобальний проект "Конвергенція", а також про підсумки навчань, які відбулися восени 2020 року, ми розповідали у наших публікаціях. Зокрема, у цій: Як США буде знищувати цілі у будь-якій точці світу за лічені секунди: усі круті деталі Project Convergence

У свою чергу, з амбітними подробиці майбутніх навчань EDGE21 можна ознайомитись за цим лінком.

Військові будуть якомога швидше отримувати дані з різних джерел з максимальним наближенням до реального часу
Читайте також: ​Кремль у гонці озброєнь з США остаточно зробив ставку на гіперзвук та штучний інтелект