xcounter
#

Щоб стріляти з кулеметів і штурмових гвинтівок набагато ефективніше, Ізраїль створив систему Arbel

10045
Фото — IWI
Фото — IWI

І ще ця система допоможе ефективніше боротися із такою загрозою, як невеликі безпілотники

Ізраїльська компанія Israel Weapons Industries (IWI) на початку цього місяця оголосила про запуск своєї системи Arbel — "першої у світі комп’ютеризованої системи стрілецького озброєння". Вона призначена для удосконалення ефективності ведення вогню військовими, особливо у стресових ситуаціях. Причому в компанії акцентують, що Arbel саме система підтримка, а не управління вогнем, якою є, наприклад, комплекс Smash від іншої ізраїльської компанії Smart Shooter.

Як розповідають у виданні European Security & Defence, ця система вже використовувалася ЦАХАЛом під час бойових дій. Вона призначається для інтеграції на кулемети та штурмові гвинтівки — спершу Arbel отримав кулемет Negev, а згодом і штурмові гвинтівки Arad, Tavor, X95 Mini Tavor і Carmel.

Читайте також: Компанія UVision з Ізраїлю подвоїла свої виробничі потужності для дронів-камікадзе Hero після угоди з США

Система Arbel складається з комп’ютера, модернізованого електронного спускового механізму з датчиками, новий режим стрільби та знімний акумулятор. У компанії стверджують, що ця система може до трьох разів підвищити летальність, точність, а також і живучість військового.

Наприклад, під час порівняльних випробувань було визначено, що якщо в автоматичному режимі з 10 пострілів є три влучання, то у режимі Arbel — дев’ять. Також з 10 до 0,5 секунди скорочується час ураження цілей. Такі характеристики дозволяють зокрема навіть втомленому військовому використовувати ті короткі "вікна можливостей" під час ведення бою, які дозволяють уразити ціль, що лише "промайнула" у його полі зору. Також йдеться і про зниження витрату боєприпасів, і звідси — полегшення логістики.

Крім того, військові з системою Arbel отримують можливість краще боротися з невеликими безпілотними літальними апаратами — під час бойових стрільб "за дуже короткий час БПЛА отримав три влучання", впав і розбився. Що насправді теж дуже важливий фактор у контексті сучасної війни.

Система Arbel вже сертифікована, наступний крок — запуск серійного виробництва. Вона може бути інтегрована на стрілецьку зброю інших виробників, і за кордоном, передусім у Західній Європі, вже проходять тестування.Також проводяться офіційні випробування за участі спецпризначенців США.

Читайте також: Данія замість CAESAR для ЗСУ замовила в Ізраїлю PULS та ATMOS 2000, а тепер схоже шкодує