xcounter
#

Щоб бити з гелікоптерів по кораблях на 100 км, Румунія обирає ракети Marte ER

2808
Фото — MBDA
Фото — MBDA

Румунія озброїться сучасною версією протикорабельної ракети від MBDA

Оборонний гігант MBDA уклав контракт з румунською компанією IAR Braşov на інтеграцію ракет Marte ER у гелікоптери румунського війська — як відзначили у пресрелізі MBDA, ці ракети "забезпечать найсучасніші можливості для виконання бойових завдань у надводній війні" і відзначили, що контракт є важливим кроком у співробітництві між MBDA та збройними силами Румунії.

Як розповідають у виданні Defense Romania, ракети призначені для озброєння гелікоптерів H215M, роботи будуть проходити у співробітництві з Airbus та IAR Brasov. Щодо гелікоптерів, то варто нагадати, що контракт на дві машини з можливостями надводного бою (Anti-Surface Warfare - ASuW) було підписано у 2023 році, вони будуть діяти з фрегатів Regina Maria і Regele Ferdinand, а перший гелікоптер ВМС Румунії має отримати на озброєння у 2026 році.

Читайте також: Корея дуже потужно просуває свою зброю у Румунії та обіцяє блискавичні постачання

Щодо Marte ER, то ця протикорабельна ракета є останньою сучасною модифікацією цього сімейства, останні випробувальні стрільби були у листопаді 2021 року, а повномасштабне виробництво стартувало у березні 2022 року, згодом розпочалися постачання першому замовнику, військово-морським силам Катара.

Як відзначають у MBDA, ракета має масу до 345 кг, довжину у 3,6 м і з турбореактивним двигуном може знищувати цілі на відстані у понад 100 км (у попередніх версіях Marte MK2/S і Marte MK2/N дальність становить всього 30 км.

Відзначається, що ракети типу Marte MK2/S і Marte ER можуть використовувати гелікоптери з новою версією програмного забезпечення SMS. Як повідомлялося раніше, програма гелікоптерів H215M обійдеться Румунії у 150 млн євро, з них 30 млн — на ракетну систему та боєприпаси.

Раніше Defense Express розповідав, що Румунія посилить свої F-16 новітніми ракетами "повітря-повітря" на 70 млн доларів.

Читайте також: Як США зробили 400 PAC-2 під Patriot до операції "Буря в пустелі", і чи можна таке повторити