xcounter
#

Що за ракету "Мутант" вивчають у ПС США і в чому головна фішка цієї концепції

15338
Що за ракету "Мутант" вивчають у ПС США і в чому головна фішка цієї концепції

Така ракета потрібна ПС США, щоб їхні винищувачі могли якнайефективніше збивати цілі у повітрі

Повітряні сили США хочуть, щоб їхні винищувачі – як наявні на озброєнні, так і майбутні літаки шостого покоління NGAD (Next Generation Air Dominance) – мали можливість з дуже високою точністю влучати своїми ракетами "повітря-повітря" у ціль і наразі вивчають нову концепцію ракети, основна "фішка" якої полягає у використанні ракет з носовою частиною, яка може згинатися, щоб ефективніше уражати цілі, розповідають у виданні The War Zone.

Так, Дослідницька лабораторія ПС США (AFRL) розповіла про свій проект, відомий під назвою "Перетворення ракетних комплексів за допомогою технології шарнірно-зчленованої носової частини" або ж "MUTANT" – як кажуть в AFRL, вони активно працювали над цими технологіями останні шість років, але загалом дослідження та експерименти у рамках концепції "гнучкої ракети" проводилися ще з 50-х років минулого століття.

Читайте також: Скільки винищувачів NGAD планують мати ПС США та як багато БПЛА будуть закріплені за ними і F-35
гнучка ракета ракета "мутант" США
У США хочуть реалізувати концепцію "гнучкої" ракети, щоб ще ефективніше знищувати цілі у повітрі

Ідея концепції MUTANT полягає в тому, щоб додати у передню частину корпусу ракети гнучку частину, завдяки якій вся передня частина ракети зможе відхилятися від центральної осі. Таким чином, якщо ціль, в яку має влучити ракета, починає віддалятися від точки перехоплення, що розрахована системою наведення, то ракета з гнучкою частиною може скоригувати курс шляхом фізичного переміщення саме передньої частини, тоді як у традиційних варіантах "повітря-повітря" змінювати курс має безпосередньо вся ракета.

Для того, щоб протестувати концепцію гнучкої ракети MUTANT, у AFRL розробили "систему з електронним управлінням, що складається з компактних електромагнітних двигунів, підшипників тощо". Водночас шарнірно-зчленований компонент ракети MUTANT, схожий на шарнірно-зчленоване вихлопному соплу на винищувачі F-35B.

Звичайно, що в такої концепції є потенційні технологічні перепони – бо така конструкція має витримувати передусім високі температури, а вся передня частина ракети повинна витримувати вплив швидкої зміни напрямку польоту. Тому в AFRL працюють над "композитною конструкцією, що включає металевий внутрішній каркас, заповнений еластомером". Відзначається, що конструкція гнучкої ракети має бути придатна для використання на ракетах, що летять на високих надзвукових швидкостях.

Тепер у AFRL мають провести низку випробувань, щоб підтвердити концепцію MUTANT – наразі вже було проведено низку тестувань різних компонентів. Відомо, що прототип проекту MUTANT базується на модифікованій ракеті AGM-114 Hellfire класу "повітря-поверхня". Як кажуть у AFRL, до кінця 2024 року має бути проведений ще один раунд наземних випробувань.

Читайте також: ПС США вперше в Європі показали, як будуть "бомбити" ворога крилатими ракетами з вантажного літака