xcounter
#

Що за "ловця безпілотників" має Україна, який може вполювати Shahed чи "Орлан"

19376
Що за "ловця безпілотників" має Україна, який може вполювати Shahed чи "Орлан"

Такі системи можуть "ловити" ворожі БПЛА вагою до 500 кг на висоті до 5,5 км

Україна отримала перші шість систем боротьби з безпілотниками під назвою Fortem DroneHunter F700, які вже допомагають захищати енергетичні об’єкти – про це повідомляє Віцепрем’єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Ці системи були закуплені у рамках проєкту під назвою "Ловець шахідів", який був організований платформою UNITED24 спільно з блогером Ігорем Лаченковим та співзасновником monobank Ігорем Гороховським.

Читайте також: Чим небезпечні дрони-камікадзе Shahed, навіть якщо їх всі зіб’є українська ППО і чому важливий "режим тиші"

Система під назвою DroneHunter F700 представляє собою квадрокоптер, "озброєний" двома спеціальними сітками, за допомогою яких він і "полює" на безпілотні літальні апарати.

Безпілотник може озброюватися різними типами сіток, які призначені для боротьби з різними за розмірами безпілотниками – NetGun та DrogueNet. Перші – для протидії невеликим та середнім дронам і зв’язані тросом безпосередньо з носієм, щоб мати можливість доставити зловлений дрон у безпечне місце. Другі, для протидії великим за розмірами дронам оснащені парашутом, який забезпечую повільну та передбачувану посадку впійманої цілі.

Для пошуку цілей система використовує вбудований радар TrueView R2, який, як стверджують розробники, дозволяє "впевнено відстежувати та захоплювати ціль". Система працює повністю автономно, але оператор за потреби може взяти на себе управління безпілотником-перехоплювачем.

Як відзначають самі розробники – ефективність такого "перехоплювача безпілотників" становить 85%, і вона може впоратися з такими цілями, як, наприклад, іранські дрони-камікадзе Shahed чи розвідувальний безпілотник типу "Орлан". Система DroneHunter F700 може "полювати" за БПЛА на максимальній висоті у 5,5 км і "ловити" дрони вагою до 500 кг, швидкість самого дрона при цьому становить понад 100 км/год.

Читайте також: Україна розробляє безпілотник для боротьби з іранськими Shahed: наскільки реальна така ідея