xcounter
#

Що відомо про авіазавод в Казані по виробництву Ту-22М3 та Ту-160, куди сьогодні били наші БПЛА

18386
Демонстрація чотирьох Ту-160М в ангарі Казанського авіазаводу, лютий 2024 року, фото з відкритих джерел
Демонстрація чотирьох Ту-160М в ангарі Казанського авіазаводу, лютий 2024 року, фото з відкритих джерел

Яке значення для Кремля має цей об’єкт, і що там по бомбардувальникам

Сьогодні преса повідомляла, що українські далекобійні дрони били також по авіазаводу в Казані (КАПО), який є виробником стратегічних бомбардувальників типу Ту-22М3 і Ту-160. Даних про результат цієї атаки нема, але незалежно від цього сам факт удару наших БПЛА по КАПО є важливим як мінімум в символічному плані.

Тут мова не тільки про те, що авіазавод в Казані розміщений на понад 1000 кілометрів від кордону України. Мова тут також і про те, що КАПО є настільки важливим в системі рашистського ВПК, що цей об’єкт навіть використали як "декорацію»" для одного із пропагандистських заходів за участі ватажка Кремля Путіна.

Читайте також: Чим так особлива РЛС 29Б6 "Контейнер", яку вже вдруге атакували наші БПЛА
Недобудовані Ту-160 на стапелях Казанского авіаційного заводу, архівне фото з відкритих джерел

Якщо точніше, то тут ми згадуємо про епізод в лютому 2024 року, коли кремлівський диктатор відвідував потужності авіазаводу в Казані, і під час цього заходу стало відомо зокрема про те, що за останні 2 роки на КАПО встигли провести модернізацію лише двох стройових бомбардувальників Ту-160 та виготовити ще два літаки цього типу із заготовок радянських часів за програмою "воспроизводства".

Окремо цікаво, що ці два нові Ту-160 із старих заготовок були викочені з цехів заводу ще в 2022 році, але замовник в особі Міноборони РФ їх досі не прийняв.

У березні 2023 року КАПО "засвітив" черговий модернізований Ту-22М3М, викочений із заводських цехів. Але це був лише другий бомбардувальник цього типу за останні 5 років, інші дані по роботам над літаками типу Ту-22М3 на потужностях авіазаводу в Казані – відсутні.

Черговий модернізований Ту-22М3М для "ВКС РФ" на території Казанського авіазаводу, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

При цьому цікаво, що рашисти заявляли доволі амбітні плани по розгортанню виробництва на потужностях КАПО. Наприклад, в грудні 2023 року стало відомо про план на майже всі Ту-22М3 поставити штангу дозаправки, яка дає політ на кілька годин. Водночас, тоді ж в грудні 2023 року стало відомо і про те, що РФ запланувала зробити 70 Ту-214 на заводі-виробнику Ту-160 і Ту-22М3, а план не виконується.

Причина такої "просадки" у виконанні планів доволі прозаїчна – незадовільний стан виробничих потужностей цього авіазаводу. Наприклад, у відкритому доступі були дані про те, що обладнання авіазаводу в Казані було оновлено лише на 40% від плану. А для організації виробництва цих самих Ту-214, котрі можуть мати "подвійне" призначення, взагалі використовуватимуть цех, який призначався для ПАК ДА як заміни Ту-95МС і Ту-160.

Будівництво цеху для КАПО, котрий начебто призначався під програму ПАК ДА, зображення з відкритих джерел

Але при цих всіх нюансах авіазавод в Казані має стратегічне значення для російського ВПК. І тут мова не тільки про номенклатуру та обсяги виробництва, але й про чисельність задіяного персоналу також. Виявилось, що штат КАПО налічує 8,5 тисяч працівників, хоча і темпи під питанням, що робить це підприємство одним із найбільших в РФ, і тут можна порівнювати хіба що з "Уралвагонзаводом", який має 12 тисяч працівників.

Читайте також: Феномен "Залізного капуту" чи брак протитанкової оборони: як ворожий танк-сарай їздить Красногорівкою (відео)