xcounter
#

Що цікавого окрім Bayraktar TB2 може запропонувати Туреччина для України

Крилата ракета SOM
Крилата ракета SOM
5250

Окрім Bayraktar TB2, бронемашин Kirpi та бойових модулів від Aselsan у Туреччині є зброя, яка може значно посилити ЗСУ

Україна вже достатньо давно та тісно співпрацює з Туреччиною у сфері оборони. Звісно зараз, коли згадується будь-яке турецьке озброєння, на першому місці буде стояти Bayraktar TB2 від Baykar. Але ЗСУ вже активно використовують й іншу турецьку зрою.

Наприклад, бронеавтомобілі Kirpi від BMC, першу партію яких українські бійці вже офіційно отримали. Також вже були помічені на українській бронетехніці бойові модулі від Aselsan.

Читайте також: Рашисти показали, як "героїчно" знищили "десант ЗСУ", який "форсував Дніпро" на опорі моста 1943 року

Але окрім цього ЗСУ можуть придивитися і до інших вкрай цікавих і турецьких розробок, які будуть вкрай корисними на полі бою.

Крилата ракета SOM

Почати можливо одразу з "козиря" - крилатої стелс-ракети SOM від Roketsan. Це далекобійна зброя, яка здатна знищувати цілі на відстані до 250 км і несе 230-кг бойову частину. Система наведення - одна з найдосконаліших і включає не тільки традиційну інерціальну та супутникову навігацію, але і тепловізійну головку самонаведення. Це дозволяє її використовувати для знищення рухомих цілей.

Але, окрім доволі цікавих характеристик, ця ракета має ще одну перевагу. З огляду на досвід Азербайджану, її можливо доволі легко інтегрувати під крило літаків радянських типів. Справа в тому, що Баку у 2018 році, на озброєнні якого лише МіГ-29 та Су-25 закупив крилаті ракети SOM.

Тобто, з високою долею вірогідності, шлях до її інтеграції до українських літаків також відкритий. Які можливості відкриваються у випадку її додавання до арсеналу Повітряних Сил України, скоріш за все, розписувати немає особливої потреби, бо це стане далекобійним засобом ураження важливих об'єктів армії РФ і фактично повітряним аналогом ATACMS.

Лазерний комплекс Alka

З огляду на те, що РФ вже почала застосувати іранські дрони-камікадзе Shahed-136, а також має власні розробки баражуючих боєприпасів, до цієї загрози необхідно відноситись доволі серйозно і без жодної іронії.

Враховуючи те, що РФ активно веде дистанційну війну, дешеві Shahed-136 виробництво яких не потребує значних технологій і може здійснюватись навіть у підсанкційному режимі, можуть цілком стати однією з загроз. Оціночна дальність польоту цього дрона у декілька сотень кілометрів (попри офіційно заявлену Тегераном дальність у 2,5-3 тисячі км) дозволяє бити вглиб території України.

Водночас перехоплення рою таких дронів традиційними ЗРК може бути вкрай складною. Тому найбільш ефективним рішенням цього зараз вважаються лазерні комплекси об'єднанні із системами РЕБ. Одним з таких є комплекс Alka від того ж Roketsan. Він глушить БПЛА на відстані до 4 км та знищує їх лазером потужністю 50 кВт на дальності до 1 км.

Такі комплекси, у мобільному і стаціонарному вигляді цілком можуть бути застосовані для захисту важливих об'єктів від ударів саме дронами-камікадзе.

Локалізація виробництва

Ще одним традиційним елементом співробітництва України та Туреччини є те, що турецькі компанії зазвичай погоджуються на локалізацію виробництва. Зокрема Baykar попри війну продовжує реалізацію плану зі створення в Україні науково-виробничого центру. З пропозиціями локалізувати виробництво бойових модулів виходив Aselsan. І цей аспект вкрай важливий для подальшого посилення ЗСУ вже після перемоги.

Також нагадаємо, що 25-29 жовтня у Туреччині пройде виставка SAHA EXPO, яка минулого року стала важливим майданчиком для розширення співпраці України та Туреччини в оборонні сфері.

SAHA EXPO

Читайте також: Цей безпілотник знайде російську зброю всюди: видовищні кадри безпорадності проти ударів з неба (відео)