xcounter
#

​Бойові модулі Aselsan для "Хорунжого" та "Козак-2М": що пропонує Туреччина для української бронетехніки (відео)

​Бойові модулі Aselsan для "Хорунжого" та "Козак-2М": що пропонує Туреччина для української бронетехніки (відео)
4624

Основна особливість бойових модулів SARP Dual та SARP KPVT - їх мала вага, що дозволяє їх встановлювати на легку бронетехніку

Одна з найпотужніших оборонних компаній Туреччини Aselsan продемонструвала можливості своїх легких бойових модулів SARP Dual та SARP KPVT в Україні на бронемашинах від НВО "Практика".

Defense Express мав ексклюзивну можливість побачити на що здатні ці легкі бойові модулі, поспілкуватися зі зброярами та оцінити розробки Aselsan.

Читайте також: ЖБТЗ прозвітував про передачу першої партії БРЕМ-2 для Збройних сил України

В першу чергу слід зазначити, що попри те, що в Україні налагоджена розробка та виробництво власних бойових модулів. Якщо говорити лише про серійні, то це - "Штурм", "Парус", "Спис", проте всі вони призначені для озброєння доволі важких бронемашин - БТР-3, БТР-4 та БМП-1ТС, а їх вага вимірюється у тоннах.

Бойовий модуль
Бойовий модуль "Штрум" для БТР-3, вага понад 1300 кг

Водночас всі вітчизняні легкі бронеавтомобілі озброюється кулеметними турелями - тобто боєць має "працювати" поза межами бронекорпуса.

Козак-2
"Козак-2", як і інші бронеавтомобілі оснащені кулеметними турелями

І лише польська Oncilla у Збройних Сил України отримала легкий дистанційно керований модуль, який розробили на замовлення у ЄС.

Oncilla
Oncilla постачається до ЗСУ з бойовим модулем під кулемет 12,7-мм

А поки в Україні, попри наявність аналогічних розробок, ніхто не налагодив серійне виробництво легких бойових модулів, які б об’єднали у собі можливість ведення прицільного вогню під час руху, автосупроводження цілей, тепловізійний канал, лазерний далекомір, балістичний обчислювач та озброєння з великокаліберних кулеметів. Тобто все те, що необхідно для точного вогню за будь-яких умов і при цьому не важило б понад 500 кг.

SARP Dual SARP KPVT
SARP Dual на "Козак-2" та SARP KPVT на БТР "Хорунжий"

Своєю чергою Aselsan такі модулі вже виробляє серійно і привіз в Україну одразу два зразки - SARP Dual та SARP KPVT. Ці модулі мають однакові прицільні станції з тепловізійним та телевізійним каналом, стабілізатори та "мізки", які забезпечують автотрекінг наземних та повітряних цілей.

SARP Dual
Бойовий модуль SARP Dual

Також вони мають схожу вагу близько 400 кг, яка може варіюватися в залежності від типу озброєння та встановлення бронювання. З додаткових цікавинок - можливість автономного живлення протягом декількох годин, що дозволяє працювати модулю без витрачання моторесурсу двигуна машини.

Головна різниця між ними фактично лише в озброєнні. SARP Dual, який був встановлений на бронеавтомобіль "Козак-2М", оснащений кулеметами 12,7 та 7,62-мм.

SARP Dual Козак-2
SARP Dual з кулеметами 12,7 та 7,62-мм

SARP KPVT з 14,5-мм кулеметом - на БТР "Хорунжий", який є глибокою модернізацією БТР-60 та зараз розглядається, як бронемашина для підрозділів територіальної оборони та платформа для командно-штабних, санітарних, зв’язкових та інших машин "другої лінії".

SARP KPVT БТР
SARP KPVT з 14,5-мм кулеметом - на БТР "Хорунжий"

Також доволі цікаво, що НВО "Практика" знадобилось достатньо небагато часу для того, щоб встановити бойові модулі від Aselsan на свої машини та зробити це з мінімальними змінами у їх конструкцію.

А загалом ця демонстрація стала черговим прикладом того, що співробітництво України та Туреччини набирає ще більших обертів.

SARP Dual Козак-2
Місце оператора модулю SARP Dual у бронемашині "Козак-2"

"З огляду на потенціали обох країн ми об'єднуємо наші спроможності і дивимося, що ми можемо робити разом. Я вважаю, що наша взаємодія на сучасному етапі є добрим прикладом взаємовигідного характеру нашого співробітництва. І впевнений, що сьогоднішні випробування стануть стимулом і для інших компаній, які працюватимуть для об'єднання зусиль та спроможностей Туреччини та України, щоб рухатися вперед і ставати сильнішими разом", - підкреслив Посол Республіки Туреччина в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере, який був присутнім на демонстрації.

Aselsan НВО Практика
Голова та генеральний директор Aselsan Халук Гергюн,голова ради директорів НВО "Практика" Олег Висоцький, Посол Республіки Туреччина в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере

І ця міжнародна співпраця впевнено виходить за межі, які окреслюються словом "придбати". Бо, як заявив голова ради директорів НВО "Практика" Олег Висоцький, умови співробітництва з Aselsan базуються лише на можливості локалізації виробництва.

"Ще рік тому я сказав представнику Aselsan в Україні, що "Практика" готова працювати лише на умовах спільного виробництва. І ця домовленість була досягнута на високому рівні. Звісно, ми не претендуємо на всю технічну ідеологію Aselsan, проте певну частку ми маємо виробляти в Україні. Тобто не просто "купувати", а разом працювати для спільного виробництва", - заявив Олег Висоцький.

Aselsan
Виробництво бойових модулів на заводі Aselsan

Водночас і Aselsan і НВО "Практика" зацікавлені у спільних можливостях праці на ринку третіх країн. Зокрема нещодавно українська компанія виконала великий експортний контракт з Саудівською Аравією. А зараз у Перу проводить випробування "Козака" та БТР "Отаман", і за словами Висоцького на цих ринках співробітництво з Aselsan має стати вагомим фактором.

БТР
БТР "Отаман" також пропонується для ЗСУ

"Це лише початок нашої співпраці тут в Україні. Попереду перед нами довга дорога і співпраця в інтересах різних користувачів. Це зробить нашу спільну роботу ще успішнішою", - підкреслив голова та генеральний директор Aselsan Халук Гьоргюн.

Дивіться також: ACS-3 від Skyeton: крило до крила з Bayraktar TB2 у Повітряних силах України