xcounter
#

Ще одна країна відмовиться від радянської "літаючої труни", прощання з МиГ-21 розтягнуть на три роки

60652
Ще одна країна відмовиться від радянської "літаючої труни", прощання з МиГ-21 розтягнуть на три роки

Вслід за Румунією Індія розробляє план виведення з експлуатації винищувачів МіГ-21

Індія "приземлить" всі свої радянські винищувачі МіГ-21 до 2025 року – про це з посиланням на Times of India повідомляє видання Reuters. За інформацією від двох неназваних офіційних осіб ВПС Індії, ці літаки давно треба було вивести з експлуатації, однак передусім треба вирішити, чим замінити ці літаки у службі.

індія міг-21
Індія вирішила попрощатися з радянськими літаками

Питання "приземлення" індійських МіГ-21 актуалізувалося після того, як раніше на цьому тижні внаслідок катастрофи з цим літаком загинули два пілоти індійських ВПС – загалом це вже шоста аварія з індійськими МіГ-21 з січня минулого року.

Читайте також: Чому РФ ударами "Оникс" та Х-35 по Україні знищила оборону Індії та тепер може викинути ці ракети на звалище

Разом з тим, високопоставлений чиновник міноборони Індії в коментарі виданню Reuters відмовився спростувати чи підтвердити інформацію індійського видання, однак наголосив на тому, що обговорення долі індійських МіГ-21 наразі тривають, оскільки їм наразі все важче отримувати запчастини з РФ через війну в Україні.

Винищувач МіГ-21 був важливим інструментом забезпечення безпеки військової інфраструктури Індії, однак через високу аварійність індійська преса назвала ці літаки "літаючими трунами".

Так, як зазначають у Times of India, понад 400 з 872 МіГ-21, що були введені у стрій з 1960-х років, була втрачена саме в аваріях. У індійському виданні наголошують, що загалом планується вивести з експлуатації чотири ескадрильї цих винищувачів, першу з них "приземлять" вже у вересні цього року, інші три – протягом наступних трьох років.

міг-21 румунія
Румунський МиГ-21 та два британські Eurofghter Typhoon виконують патруль як "повітряна поліція НАТО", ілюстративне фото з відкритих джерел

Нагадаємо, у січні цього року про свій намір відмовитися від радянських МіГ-21 оголосила Румунія, яка також за три роки хоче позбутися 30 таких винищувачів.

Читайте також: Індія взяла курс на викид РФ зі свого ринку озброєння: Кремль залишається без головного покупця