xcounter
#

Розкрито важливу деталь використання західної електроніки у ракетах РФ: типові плати від незначної кількості постачальників

Пуск ракети "Калибр"
Пуск ракети "Калибр"
17996

Виявлено 144 іноземних постачальників понад 650 унікальних електронних компонентів, а через уніфікацію блоків у рашиських ракетах та використанню однакових елементів від одних і тих самих виробників стає можливим припинити їх постачання

Фахівці спільноти Conflict Armament Research, яка вивчає рашиську зброю та проводить її детальний аналіз з метою виявлення критичних комплектуючих, опублікувала новий і вкрай цікавий звіт.

Після аналізу блоків супутникової навігації у таких ракетах як 3М14 "Калибр" та повітряного базування Х-59 та Х-101, а також коригованому 9М544 "Торнадо-С" аналітики прийшли до наступного висновку: у всіх цих ракетах використані однакові типові блоки.

Читайте також: Як різні країни намагались модернізувати свої МіГ-29, і що у них вийшло

Цей блок з маркуванням СН-99 створений з іноземних компонентів, які були виготовлені з 2012 по 2020 рік. Тобто і під час дії санкцій, які були введені відносно постачання до РФ електроніки військового призначення з 2014 року.

Також уніфіковані й плати бортових комп'ютерів. Зокрема вони ідентичні у комп'ютерах "Багет-53-15", які використовуються у ракеті Х-101 та вертольоті Ка-52. Нижче ідентичні плати з маркуванням ВТ33-205.

А найголовніше те, що, як вказано у звіті: "РФ сильно залежить від вузького набору певних технологій для виробництва своїх систем озброєнь. Зокрема, зібрані на цей час докази демонструють, що російська оборонна промисловість покладається на постійне, безперервне постачання деталей від азійських, європейських та американських компаній. Реагуючи на ці докази, застосування нових або чинних заходів може обмежити здатність РФ закуповувати ці компоненти та виробляти такі системи в майбутньому".

Також Conflict Armament Research направляє запити виробникам компонентів, але не буде публікувати їхній список до того, як всі ці запити не будуть надіслані. Фактично аналітики вже виявили виробників, а тепер мова йде про постачальників і відстежування каналів постачання для їх перекриття. Зазначається, що загалом Conflict Armament Research виявив 144 іноземних постачальників понад 650 унікальних компонентів.

Х-101
У ракеті Х-101 блоки навігації ідентичні з "Калібром", Х-59 та "Торнадо-С"

Окрім того, дещо розширену публікацію дало видання New York Times, яке поспілкувалось з аналітиками Conflict Armament Research. За їх словами, електронні компоненти відповідають рівню технологій кінця 90-х початку 2000-х років. Також вони не належать до мікросхем класу military, яка підпадає під санкції. І фактично "команда інженерів-електриків з коледжу могла зібрати такі плати". Водночас використання загальнодоступних мікросхем і є причиною неточності рашиських ракет.

Але через те, що у платах використовуються однакові компоненти від однакових виробників стає можливим припинити ці постачання.

Читайте також: Міноборони РФ "героїчно" відзвітувалось про знищення одразу 4 американських БМП M2 Bradley, яких фізично немає у ЗСУ