xcounter
#

РФ викликала з Сирії фахівців з виготовлення "діжкових бомб": що це за зброя і чи може вона бути ефективною

Скидання "діжкових бомб" армію Асада в Сирії
Скидання "діжкових бомб" армію Асада в Сирії
15234

"Діжкова бомба" в армії РФ - цілком реалістичний сценарій

Понад 50 технічних фахівців з Сирії, які спеціалізуються на виготовлені саморобних авіаційних бомб, які отримали назву "діжкових" через те, що вони виготовляються з підручних матеріалів, декілька тижнів тому прибули до РФ.

Їх задача - підготувати аналогічні боєприпаси для їх застосування в Україні для чого вони активно працюють із військовими армії РФ. Про це з посиланням на власні джерела у розвідці, повідомило видання The Guardian.

Читайте також: Артилеристи ЗСУ розповіли та показали, як використовують космічну розвідку для знищення окупантів з 203-мм "Піонів" (відео)

Зазначимо, що "діжкова бомба" у армії Асада з'явилась для знищення опору та підкорення міст. Її поява була пов'язана із відсутністю спеціалізованих боєприпасів великої потужності, а також відповідних літаків.

В результаті бралась діжка, або будь-який інший об'ємний контейнер на який приварювали стабілізатор, наповнювали вибухівкою, мілким металобрухтом та прикручували контактний детонатор від авіабомби. Таку вкрай примітивну авіаційну бомбу могли скидати з вертольотів навіть руками, а прицілювання відбувалось виключно приблизно.

З точки зору військової ефективності такі боєприпаси можуть мати вкрай обмежене використання, коли у противника немає жодної можливості дістати вертоліт. В умовах нинішньої війни високої ефективності така ситуація можлива лише у доволі обмежених епізодах.

Одним з них, вочевидь був Маріуполь, де рашисти використовували Ту-22М3 з ФАБ-3000. Другий сценарій - придушення спротиву в окупованих містах.

Зазначимо, що попри, на перший погляд, доволі фантастичного сценарію навіть підготовки таких "діжкових бомб", армія РФ цілком може вважати його ефективним рішенням. Також варто відмітити, що все частіше з боку рашистів помітна "кустарщина" в озброєнні. Якщо спочатку це стосувалось бронювання вантажівок на "премію Mad Max", то зараз вони перейшли до спроб озброїти БПЛА "Орлан-10" гранатами від підствольного гранатомета.

Читайте також: Високоточна мінібомба Hatchet від Northrop Grumman для БПЛА вже готова до бою: чекаємо у ЗСУ