xcounter
#

Raytheon отримала новий контракт на виробництво ракет AIM-9X, з яких 223 – для іноземних замовників

2989
Фото: U.S. Air Force
Фото: U.S. Air Force

Ракети мають бути поставлені до серпня 2026 року

Американська компанія Raytheon отримала новий контракт на виробництво та постачання керованих ракет "повітря-повітря" AIM-9X, про це йдеться на офіційному сайті оборонного відомства США.

Сума угоди – 263 717 654 долари, контракт передбачає постачання ракет та низки інших компонентів у рамках партії Lot 23. Всього у рамках контракту має бути 571 ракета AIM-9X у версії Block II, а також 48 навчальних ракет.

Читайте також: Як взагалі так вийшло, що у США "загубили" аж понад мільйон запасних частин до F-35
AIM-9X
Ракета AIM-9X, фото USN

З оголошеного лоту приблизно дві третини ракет – а саме 396 – призначені безпосередньо для США. Так, 257 ракет AIM-9X Block II і ще 38 навчальних ракет отримають ВМС, ще 91 ракету AIM-9X Block II і 10 навчальних отримають ПС США.

Водночас ще 223 ракети будуть виготовлені для постачання у рамках зарубіжних військових продажів (Foreign Military Sales – FMS). Крім безпосередньо ракет, контракт також передбачає й виробництво інших компонентів, як от контейнерів, запасних блоків наведення тощо.

Згідно з повідомленням, контракт розрахований на три роки і має бути завершений у серпні 2026 року, роботи будуть проводити на низці заводах компанії-виробника ракет, а також на майданчиках поза межами континентальної частини США.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Канада має передати Україні у рамках оборонної допомоги 43 ракети AIM-9 Sidewinder – втім, деталей щодо термінів передач тощо наразі не повідомляється.

Крім того, у черговому пакеті оборонної допомоги від США на 300 млн доларів від 31 травня серед усього було оголошено про передачу ракет повітряного базування AIM-7, що можуть нищити цілі на дальності до 70 км – і це стало головною загадкою серед усього оголошеного озброєння.

Читайте також: Дрон зі штучним інтелектом, який вбив оператора: правда чи вигадка