xcounter
#

Як взагалі так вийшло, що у США "загубили" аж понад мільйон запасних частин до F-35

12006
F-35. Всі фото – U.S. Air Force
F-35. Всі фото – U.S. Air Force

Тепер у США розбираються, що з цим робити, хоча головний підрядник та Офіс програми F-35 кажуть, що ведуть точний облік запасних частин

Міністерство оборони США разом з виробником винищувача F-35 щонайменше протягом останніх п’ятьох років "загубили" понад 1 млн запасних частин для літака п’ятого покоління – така інформація міститься у новому звіті Рахункової палати уряду США, як розповідає видання Defense News.

Причому вартість всіх деталей, що "зникли безвісти" протягом цих п’ятьох і більше років (щонайменше з 2018) Рахункова палата оцінює у суму, що не менша як аж 85 млн доларів США. Серед них, зокрема – 14 батарей на 2,1 млн доларів, які "загубили" протягом трьох останніх місяців ще 2019 року.

Читайте також: США не завжди готові продавати F-35, навіть якщо в покупця є гроші на цей літак

Причина, чому оборонне відомство разом з виробником "загубили" таку кількість запасних частин полягає в тому, що уряд сьогодні не має повноцінної системи, яка б дозволяла відстежувати ці деталі.

Іншими словами – посадовці просто не знають, скільки всього запчастин існує в запасі, де взагалі вони знаходяться і скільки загалом коштують наявні в активі запасні частини.

Водночас Пентагон та основний підрядник винищувача F-35 – компанія Lockheed Martin не можуть знайти спільного рішення у питанні, як саме класифікувати запасні частини, що своєю чергою не дозволяє створити ефективну та надійну єдину систему відстеження запасних частин.

Разом з тим, у коментарі виданню у Lockheed Martin відзначили, що період, який охоплює підрахунок Рахункової палати, становить два десятки років. і що компанія "керує запасами запасних частин F-35 відповідно до умов контракту".

Водночас у Офісі програми F-35 відзначили, що хоч і вони згодні, що методи відстеження запасних частин можна удосконалити, але натомість наголошують на тому, що знають, "де знаходиться більшість запасних частин F-35 у світі", і що наразі рівень похибок щодо підрахунків становить близько 1%, хоча правила вимагають точності у 95%, відповідно похибка може становити аж до 5%.

Проблеми з відстеженням наявних запасів та "руху" запасних частин пов’язані також з тим, що ще понад десять років тому Міноборони США вирішило змінити свою політику в плані того, що і кому має належати – так, у 2012 році з’явився меморандум, за яким запачні частини до F-35 належали безпосередньо уряду США до того часу, поки їх не буде встановлено на літак.

Читайте також: На скільки F-16 може розраховувати Україна та чому виробництво F-35 у цьому процесі має визначальну роль