xcounter
#

Рашисти хотіли створити ударний дрон Ту-300 на базі "Стрижа", але він у "в серію" так і не пішов

14597
Російський безпілотник Ту-300 "Коршун", архівне зображення з відкритих джерел
Російський безпілотник Ту-300 "Коршун", архівне зображення з відкритих джерел

Але можливо такі невдачі ворога "підкажуть", як можна вдосконалити формат доставки "бавовни" на територію РФ

Коли мова про черговий епізод застосування наших Ту-141 "Стриж" по території країни-агресора, то тут рашисти вигадали уже новий евфемізм – "жорстка посадка". Саме так російські офіційні структури заявили про випадок учора, 26 березня 2023 року, коли (за їх словами) наш дрон з "бавовною" упав біля міста Кірєєво Тульської області РФ, не долетів до Москви близько 200 кг, а на місці "жорсткої посадки" виникла воронка глибиною до 8 метрів.

Логічно задатись питанням – а чому рашисти не почали переробляти свої безпілотники "Стриж" для ударів по Україні? І відповідь на це питання може бути не тільки в площині того, а скільки таких радянських БПЛА зараз є в запасі армії РФ. Але й також – що у росіян може просто не бути "робочого" проекту для такої "переробки".

Читайте також: Чому катери-камікадзе" досі не послали вслід за "Москвою" інші кораблі рашистів, і який насправді ефект від цієї зброї
Російський безпілотник Ту-300 "Коршун", архівне зображення з відкритих джерел

Ще на початку 1990-х років російське КБ "Туполева" почало роботи за проектом безпілотника Ту-300 "Коршун-У", "родовід" якого по суті тягнеться від того самого радянського Ту-141 "Стриж".

На відміну від своїх радянських "попередників", російський "Коршун-У" мав оснащуватись апаратурою радіотехнічної розвідки, із розміщенням в носовій частині. Навіть передбачалась ударна модифікація цього БПЛА, із підвіскою "корисного навантаження" із малокаліберних авіабомб на зовнішньому вузлі підвіски.

Такий функціонал диктував й відповідні ТТХ – злітна маса до 4 тонн при корисному навантаженні до 1000 кг, дальність застосування – від 300 до 600 кг при крейсерській швидкості польоту до 950 км/год, висота польоту – до 6000 метрів.

Схематичне зображення російського Ту-300 "Коршун", у конусоподібному контейнері на зовнішній підвісці мало розміщуватись бомбове навантаження, рендер з відкритих джерел

Росіяни навіть накреслювали експортну модифікацію свого Ту-300 під індексом "Филин". Але це насправді сенсу не мала, бо розробка під індексом "Коршун-У" не зацікавила базового виробника – Міноборони РФ.

Схоже, тут російські військові розсудили, що розвідувального Ту-243 "Рейс-Д" як покращеної версії безпілотника Ту-143 "Рейс" їм цілком достатньо. І водночас, КБ "Туполева" навіть у "виставковому" форматі так і не показало, яке ударне навантаження можна буде підвішувати під Ту-300 "Коршун-У", і як при цьому відбуватиметься старт цього БПЛА. У всякому випадку, у відкритому доступі відсутні матеріали, які б свідчили про зворотнє.

Але можливо, описані вище невдачі росіян зіграють на користь Силам оборони України, особливо в тому плані, як концептуально покращити формат доставки "бавовни" на територію РФ за допомогою тих же Ту-141 "Стриж".

Російський безпілотник Ту-300 "Коршун", архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Хто перший використав дрони для знищення ППО ворога, і чим це важливо для "бавовни" на території РФ