xcounter
#

Чому катери-камікадзе" досі не послали вслід за "Москвою" інші кораблі рашистів, і який насправді ефект від цієї зброї

11117
Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Безпілотні кораблі допомогли модифікувати тактику "москітного флоту", але не стануть заміною "класичного" надводного флоту

Декілька днів тому, 22 березня 2023 року, наші "катери-камікадзе" вчергове атакували кораблі Чорноморського флоту РФ в тимчасово окупованому Севастополі.

Відео у відкритому доступі свідчать, що для атаки були задіяні мінімум три наші катери, із яких один окупанти знищили біля бонового загородження, а от інші два – змогли перескочити бони, тому ці "надводні камікадзе" росіянам довелось розстрілювати уже впритул із кулеметів, аби не допустити прориву "бавовни" до російських кораблів.

Читайте також: ВМСУ натякнули, що використовують PB40 Defiant проти "Рапторів" та "катерів-камікадзе" РФ
Демонстрація нових "катерів-камікадзе" напередодні атаки на Севастополь 22 березня 2023 року, зображення з відкритих джерел

Ця атака відбулась за півроку після попередньої, яка мала місце 29 жовтня 2022 року, і схоже, що цей інтервал був пов’язаний в першу чергу із сезоном зимових штормів, особливо критичних для малого розміру плавзасобів. Супутникові знімки від 23 березня вказують, що видимих пошкоджень після нового "набігу" наших "катерів-камікадзе" не було. Але схоже, що тут реальний ефект від атаки полягає зовсім в іншому.

Почнімо з того, що інтервал у 6 місяців між двома атаками послужив зокрема для вдосконалення конструкції наших "катерів-камікадзе". Розміри морських безпілотників зменшились, усі "зайві" елементи та датчики прибрані в середину корпусу, і це забезпечило не тільки кращу малопомітність, але й вищу маневреність також. У всякому разі, це був мабуть перший в історії військово-морського мистецтва епізод, коли катер буквально "перескочив" бонове загородження.

Для зменшення габаритності конструкторам "надводних камікадзе" довелось пожертвувати масою бойової частини та стійкістю до зовнішніх ушкоджень, бо підбити швидкісний катер із кулемету – це теж історія специфічна.

Але натомість, схоже, усі нюанси з дистанційним управлінням вирішені остаточно, і тепер стабільність роботи Starlink в інтересах ЗСУ на керованість наших "катерів-камікадзе" не впливає тепер ніяк. Тим більш, що в західних ЗМІ й так були повідомлення про те, що наші військові знайшли "альтернативний канал" супутникового зв’язку, бо Starlink просто перестав працювати на будь-яких наших катерах.

Порівняння українських "катерів-камікадзе" старої та нової конструкції, ілюстративна інфографіка від H I Sutton

Судячи з усього, наші "катери-камікадзе" знаходяться ще на дослідному етапі своєї розробки перед запуском в серійне виробництво. Тому будь-який "набіг" на Чорноморський флот в тимчасово окупованому Криму можна вважати в першу чергу випробуванням "виробу" безпосередньо в бойових умовах.

Але такі випробування дають свій вплив і на військово-морське мистецтво загалом. Бо західні аналітики вже вкотре розмірковують в ключі, що наші «катери-камікадзе» - це революція у веденні війни на морі.

Якщо далі розмірковувати в такому ключі, то маємо таку картину. З однієї сторони, "катер-камікадзе" - це поки що не та зброя, якою можна фізично втопити ворожий корабель. Але з іншої сторони, застосування "катерів-камікадзе" навіть у форматі випробувань створює додаткові проблеми для окупантів.

Момент підриву "катера-камікадзе" в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, 22 березня 2023 року, зображення з відкритих джерел

Після "бавовни" 22 березня російські окупанти опинились перед дилемою. Тримати кораблі постійно на стоянці небезпечно, бо наші "катери-камікадзе" рано чи пізно можуть їх там дістати. Але з іншої сторони, виводити кораблі у відкрите море небезпечно також, бо зустріч із нашими "надводними безпілотниками" там принесе ще більше проблем.

Тому ворог останні декілька днів вибирав "середній варіант" - безцільно маневрувати біля побережжя. Як свідчать дані ВМС України, останні декілька днів росіяни у Чорному морі постійно тримали від 8 до 10 кораблів, із них 2-3 – носії ракет "Калибр", але при цьому застосування КР цього типу для ударів по нашій території не було.

"Катери-камікадзе" під час рейду на тимчасово окупований Севастополь, 29 жовтня 2022 року, ілюстративна графіка з відкритих джерел

Схоже, що наші "катери-камікадзе" виявились ідеальним інструментом в рамках концепції "москітного флоту", головна мета якого насправді примусити ворога відмовитись від активних дій та "закритись" у власній базі. Але водночас, "катери-камікадзе" не можуть бути ефективним інструментом для контролю власної акваторії, тому не можуть бути заміною "класичного" надводного флоту.

Читайте також: "Стриж" з "бавовною" може бути кращим аніж "катер-камікадзе" як зброя проти Чорноморського флоту РФ