xcounter
#

"Практика" розробляє "Козак-7": всі подробиці нового армійського бронеавтомобіля (ексклюзивне відео)

"Практика" створює нового "Козака"
"Практика" створює нового "Козака"
11975

НВО "Практика" створює новий армійський бронеавтомобіль "Козак-7"

Серед українських бронеавтомобілів невдовзі з’явиться новий зразок, який за своїми можливостями може на голову випередити конкурентів. Мова йде про розробку машини "Козак-7", яку веде НВО "Практика".

"Козак-7" - це армійський бронеавтомобіль, точніше - загальновійськова багатофункціональна платформа, яка відповідає всім суворим вимогам військових, як за прохідністю та рухомістю, так і за потужністю самого шасі. А головна різниця - замість посилення окремих елементів шасі, встановлюється готовий комплект.

Читайте також: Розвідувальний корабель "Сімферополь" успішно відстрілявся на черговому етапі держвипробувань (відео)

Про те, як розробляється цей новий бронеавтомобіль, спеціально для Defense Express розповів один з розробників машини - Олексій Ревтов.

Зазначимо, що у "кейсі" "Практики" зараз є "Козак-2М1", який створювався у співпраці із бійцями елітних та високомобільних підрозділів. Цю машину вже замовили для Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, а також морпіхів.

Необхідно зауважити, що "Козак-2М1" офіційно класифікується, як бойова колісна броньована машина, бо він має повністю несучий бронекорпус. Якщо говорити максимально спрощено, то "Козак-2М1" фактично є БТРом з колісною формулою 4х4.

Водночас лінійка бронеавтомобілей, тобто машин, які створені на автомобільному шасі, зараз на "Практиці" представлена "Козаком-5". Ця машина створена на посиленому шасі Ford F-550, що є звичною світовою практикою, наприклад, відомий ізраїльський Sand Cat від Plasan також використовує це ж шасі від Ford.

Проте, як підкреслюють на підприємстві, "Козак-5" - це "поліцейська машина", яка може ефективно діяти в умовах доріг та легкого бездоріжжя. Тому, попри те, що він вже успішно експортується, його не пропонують Збройним Силам України. Бо реальні вимоги до армійських бронеавтомобілів в ЗСУ значно вищі.

Саме тому зараз "Практика" створює "Козак-7", який має стати універсальною платформою для війська. Це зумовлює і те, що він має бути готовий до масового виробництва, тобто - технологічним у виробництві.

Козак-5
"Козак-5" "Практикою" позиціонується, як поліцейська машина

Фактично "Козак-7" також створюється на базі Ford F-550, але на "Практиці" кардинально змінюють його ходову частину завдяки встановленню готового комплексного рішення від іноземної компанії з однієї з країн НАТО.

Цей комплект має посилені мости, ресори, амортизатори, кардани, стабілізатори, нові стандартизовані за стандартом НАТО армійські ступиці коліс. Але його встановлення займає не більше кількох годин.

Козак-7
Підвіска "Козака-7" - це готове армійське рішення

Це дозволило підняти загальну вантожопідйомністью шасі "Козак-7" до 12 тонн, з 10 тонн у "Козак-5". Водночас "Козак-7" оснащується 330-сильним турбодизелем V8 з об’ємом у 6,7-літрів, який поєднаний з 10-ступеневою автоматичною коробкою передач. Тобто питома потужність залишається на більш ніж високому рівні - у 27,5 к.с./т.

Козак-5
Силові агрегати F-550 залишаються без змін

Загалом корисне навантаження нового шасі сягає 9 тонн, що дозволяє розмістити на ньому не тільки бронекапсулу, але і використати шасі для створення цілого сімейства військових машин під різні задачі.

Наприклад, мобільного міномета, протитанкового комплексу, станції радіолокаційної боротьби чи радіотехнічної розвідки, машини управління БПЛА, тощо.

Козак-7
Шасі "Козак-7", кабіна від F-550 встановлена для зручності

Таким чином, НВО "Практика", як і у випадку з розробкою колісної бронемашини "Отаман" з формулою 6х6 або 8х8, робить ставку на модульне рішення зі створення універсальної платформи.

Водночас Defense Express продовжить слідкувати за долею "Козака-7" та сподівається вже найближчим часом зафільмувати його ходові випробування.

Дивіться також: "Отаман" та БТР-60М від НВО "Практика": два шляхи посилення ЗСУ