xcounter
#

​Військові протестували "Отаман" та БТР-60М від "Практики" під час кількаденних екстремальних випробувань (фото)

"Отаман" від "Практики"
"Отаман" від "Практики"
16564

"Отаман" та БТР-60М впродовж кількох діб проходили заводські ходові випробування

На полігоні Збройних Сил України "Десна" пройшли заводські ходові випробування дослідних зразків універсальних колісних платформ "Отаман" та БТР-60М, які розроблені НВО "Практика".

Ці випробування спеціально проводились у складних погодних умовах. Вони охоплювати денні та нічні марші по танкодрому, які тривали кілька діб, а також подолання спеціальних перешкод: гірок, ровів, окопів, ескарпів. За цей час кожна машина подолала кілька сотень кілометрів в складних умовах зимових ґрунтів, ожеледиці та насту.

Читайте також: Фінляндія має обрати JAS 39E/F​ Gripen для захисту від Росії - міноборони Швеції
БТР-60М та "Отаман" від "Практики"

Однією з особливостей заводських випробувань було максимальне залучення військових, які оцінювали можливості "Отаману" та БТР-60М, а також формували перелік змін та нововведень у конструкції, з огляду на реальний бойовий досвід.

НВО Практика
До випробувань залучались військові

З результатом цих випробувань прямо на полігоні ознайомилось Командування Сухопутних військ, очільник яких - Олександр Сирський, особисто протестував на танкодромі кожну машину.

"Сухопутним військам потрібна сучасна універсальна колісна броньована машина, яка призначена для розміщення різного типу озброєння та має високу прохідність, бронезахист та ергономічність. БТР-4, який зараз знаходиться на озброєнні та гідно показав себе у боях, все ж таки має певний максимум своєї модернізації. Тому ми вітаємо зусилля української "оборонки" у створенні нових зразків військової техніки.

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський
Олександр Сирський протестував "Отаман" та БТР-60М

Враження від обох машин вкрай позитивні. "Отаман" - це абсолютно нова платформа, яка легка в управлінні та без зусиль долає всі перешкоди. Вона може бути виконана як у варіанті 6x6, так і 8x8, що відкриває доволі широкі перспективи" - прокоментував Defense Express Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський.

Своєю чергою БТР-60М, як зазначив Олександр Сирський, дає можливість у короткі терміни отримати відносно недорогу броньовану машину із різним озброєнням. БТР-60М може посилити підрозділи охорони, а надалі - бригади територіальної оборони.

БТР-60М Пакртика
У БТР-60М, фактично, все що залишилось від старої машини - підвіска

"Для НВО "Практика" було дуже важливо отримати результати тестувань у надскладних умовах та "вижати" з дослідних зразків "Отамана" та БТР-60М абсолютний максимум, а не задовольнитися успішним виконанням стандартної програми випробувань.

Саме для цього ми запросили військових з бойовим досвідом. Це не тільки дало можливість випробувати техніку саме так, як вона і буде експлуатуватися у бою, але і обмінятися баченням того, як ми можемо зробити ці машини ще кращими саме для бійців", - підкреслив Віктор Кривий, заступник генерального директора НВО "Практика".

Віктор Кривий Практика
Олександр Сирський та Віктор Кривий

З боку Defense Express зазначимо, що "Отаман" створений на новому шасі із потужною підвіскою, яка дозволяє реалізувати навантаження на одну вісь на рівні 9 тонн. Враховуючи нерівномірний розподіл навантаження на вісі, у версії 6х6 це дозволяє отримати стандартну повну бойову масу у 23 тонни, а у версії 8х8 - 32 тонни.

Такий резерв ваги дозволяє встановити бронювання, яке у базовій версії відповідає протикульовому захисту STANAG lvl 2 з усіх сторін, а у лобовій проекції захищає від куль 12,7 мм. А при встановленні додаткових керамічних елементів рівень захисту зростає до STANAG lvl 4, тобто від куль 14,5 мм на відстані 200 метрів у лоб.

Отаман Практика
"Отаман" має V-подібне днище

Враховуючи повноцінний протимінний захист з V-подібним днищем, це робить "Отаман" найзахищенішою колісною платформою в Україні та аналогічним провідним західним зразкам.

Щобільше, такі можливості шасі дозволяють розмістити на платформі "Отамана" артилерійські бойові модулі та засоби протиповітряної оборони.

Отаман Практика
Внутрішній простір "Отамана"

Додамо, що у "Отамані" використано двигун Deutz потужністю 558 к.с., який дозволяє рухатись зі швидкістю до 110 км/год.

Водночас БТР-60М - це рішення модернізації БТР-60, яке полягає у збереженні існуючої підвіски, заміною архаїчної "спарки" двох двигунів по 90 к.с. кожен на один 320-сильний Deutz з автоматичною коробкою Allison та глобальному перекомпонуванню машини.

БТР-60М Практика
БТР-60М - повне перекомпонування БТР-60

Зокрема двигун на БТР-60М розміщується спереду, що дозволяє вивільнити корму для десантного відділення. А нова форма бронекорпусу, зі значно більшим внутрішнім простором (20,4 проти 16,1 куб. м.), дозволяє використати цю машину під абсолютно інші задачі.

БТР-60М Практика
У БТР-60М використано сучасні підходи до ергономіки та бронювання

Наприклад, на платформі БТР-60М можливо не тільки створити машини для підрозділів "другої лінії", а оснастити нею штабні та тилові підрозділи. Наприклад, на її базі можливо виконати санітарно-евакуаційну машину, машини зв’язку та управління, тощо.

Крім того, у БТР-60М зріс і рівень бронювання з ПЗСА-2 до ПЗСА-4 та додався захист від 6-кг фугасів.

БТР-60М Практика
Перекомпонування дозволило розмістити десантний відсік у кормі

Таким чином НВО "Практика", на додачу до серійного виготовлення бронеавтомобілів "Козак-2М1" для війська та розробки легшого "Козак-5", активно розвиває нові напрями.

З огляду на можливості "Отамана", він має всі шанси стати основною платформою у Збройних Силах України, а БТР-60М може значно посилити підрозділи "другої лінії".

БТР-60М
БТР-60М - може знайти своє призначення у тилу

З боку Defense Express зазначимо, що саме цій темі буде присвячено нову відеопрограму, під час якої ми детально розповімо про обидві ці машини та поспілкуємось з військовими та розробниками.

Читайте також: "Бумеранг" з РФ проти БТР-4: порівняння із усіма наслідками