xcounter
#

Покоління 4+ для бідних: Ізраїль "поставить на крило" Kfir для Шрі-Ланки

2114
Ці літаки в складі ВПС Шрі-Ланки брали активну участь у бойових діях під час 1996-2009 року та налітали сумарно майже 3 тисячі годин
Ці літаки в складі ВПС Шрі-Ланки брали активну участь у бойових діях під час 1996-2009 року та налітали сумарно майже 3 тисячі годин

Модернізація парку цих 40-х річних літаків коштуватиме Шрі-Ланці півсотні мільйонів доларів

Свій легендарний винищувач IAI Kfir Ізраїль зняв із озброєння ще у 1996 році, але ізраїльська оборонна промисловість і далі отримує замовлення на обслуговування таких літаків, що досі стоять на озброєнні військово-повітряних сил інших країн.

Портал European Defence Rewiew пише, що ізраїльська оборонна корпорація IAI уклала контракт із Міноборони Шрі-Ланки на відновлення та модернізацію винищувачів Kfir.

Читайте також: Збройні Сили повертають в стрій Мі-24: все вирішуватимуть темпи виробництва лопатей на "Мотор Січ"
Зараз винищувачі Kfir ВПС Шрі-Ланки перебувають у нельотному стані

Вартість контракту складає 50 мільйонів доларів, за умовами угоди ізраїльські підрядники мають не просто відновити літаки, але й також - оновити на винищувачах Шрі-Ланки радар, системи зв’язку, датчики в кабіні пілота та нашоломні агрегати так, щоб довести ці Kfir до 4+ покоління.

Такі роботи мають виконуватись безпосередньо на підприємствах, розташованих у самій Шрі-Ланці, у вартість контракту включено навчання пілотів та технічного персоналу винищувачів Kfir.

Свої винищувачі Kfir Шрі-Ланка придбала у 1996 році

Відомо, що корпорація IAI при модернізації ланкійських "Кфірів" планує застосувати досвід, набутий при модернізації цих же літаків ВПС Колумбії. Стверджується, що модернізовані колумбійські "Кфіри" під час спільних навчань із ВПС США Red Flag у 2018 році змогли "переграти" за своїми технічними характеристиками винищувачі F-15 та F-16 американських військово-повітряних сил.

Винищувачі Kfir ВПС Колумбії

Щодо Kfir ВПС Шрі-Ланки, тут є такі фрагментарні дані. У проміжок 1996-2009 років ці літаки були залучені для ведення бойових дій проти тамільських бойовиків-сепаратистів, сумарно парк "Кфірів" за цей період виконав декілька тисяч бойових вильотів, та налітав майже три тисячі льотних годин.

За деякими даними, зараз військово-повітряні сили Шрі-Ланки мають в своєму складі шість винищувачів Kfir, котрі перебувають у нельотному стані.

Винищувачі Kfir ВПС Шрі-Ланки під час періоду активних бойових дій в країні

У цій історії можемо зробити такий висновок. "Кфіри" із складу ВПС Колумбії та Шрі-Ланки використовувались у "конфліктах малої інтенсивності", тому так і виходить, що ізраїльська компанія-виробник залюбки береться за модернізацію до покоління 4+ літаків, котрі випускались 40-45 років тому.

Як можемо побачити на цьому фото, модернізовані колумбійські "Кфіри" отримали навіть опцію дозаправки у повітрі

Україні такий шлях не підходить бодай тому, що нам загрожує саме "велика війна" із РФ котра буде характерна активним застосуванням бойової авіації.

Тому нашій країні – краще зосередити свої зусилля на розвитку "безпілотної" складової наших Повітряних Сил, і також – на купівлі нових або ж вживаних з мінімально можливим строком служби літаків західного виробництва.

Ні у кого не викликає сумнівів, що наша тактична авіація потребує фізичної заміни
Читайте також: ​Безпілотний стелс Ace One: як екс-очільник ДП "Антонов" створює британсько-український ударний БПЛА