xcounter
#

Погляд з майбутнього: новітні прицільні станції для української зброї від "Ізюмського приладобудівного заводу" (відео)

Валерій Коваленко, заступник директора-головний конструктор "Ізюмського приладобудівного заводу"
Валерій Коваленко, заступник директора-головний конструктор "Ізюмського приладобудівного заводу"
5976

Оптико-прицільна станція наведення ОПСН стане основою для цілого спектру станцій для різноманітних типів військової техніки

Українська армія невдовзі отримає на озброєння унікальну вітчизняну розробку - оптико-прицільну станцію наведення ОПСН, яка була створена "Ізюмським приладобудівним заводом" у співпраці із ДККБ "Луч".

Ця станція, у складі кардинально модернізованого самохідного ПТРК "Штурм-С", зараз проходить випробування на військових полігонах. А завдяки своїй універсальності та модульності може легко інтегруватись на вертольоти, безпілотники, морську та наземну техніку на кшталт БТР, БМП чи танки.

Дивіться також: Вогневі випробування повітряного "Бар’єр-В" від КБ "Луч" - черговий етап завершено

Defense Express поспілкувався з заступником директора-головним конструктором "Ізюмського приладобудівного заводу" Валерієм Коваленко, який розповів про можливості ОПСН та інші проривні розробки підприємства.

ОПСН - результат співпраці "Ізюмського приладобудівного заводу", який розробив конструкцію станції в яку входить три телевізійних канали, тепловізійний канал, лазерний далекомір, лазерний канал керування протитанковою ракетою, та ДККБ "Луч", який взяв на себе систему стабілізації, а також інтегрування у глибоку модернізацію самохідного ПТРК "Штурм-С".

ОПСН
Оптико-прицільна станція наведення ОПСН від "Ізюмського приладобудівного заводу"

"Особливість ОПСН в тому, що до нього були висунуті серйозні вимоги. Дальність пуску ракети - 7 км, дальність виявлення цілі, як в телевізійному, так і в тепловізійному каналі, а також дальність роботи лазерного далекоміра - 12 км. Крім того, для збільшення точності наведення в ОПСН використовується чотирьохконтурна система стабілізації. Тобто в кожній площині по два контури стабілізації. Це дає можливість навіть вести вогонь з ходу" - повідомив Валерій Коваленко. Додавши, що новітня оптична станція вже успішно пройшла попередні випробування, а документації присвоєна літера "О".

ОПСН Штурм-СМ
ОПСН у складі модернізованого "Штурм-С"

Як підкреслив Валерій Коваленко, ОПСН - універсальна станція. Її можна використовувати як на сухопутній техніці, так і на морській без змін. А для повітряної платформи, потрібно провести просту процедуру - розгорнути на 180 градусів поле управління і зображення камер. Також у прицільну станцію у повітряному варіанті потрібно встановити більш потужну оптику, яка дозволить виявляти цілі на відстані у 15-20 км.

ОПСН
ОПСН став основою для інших розробок "Ізюмського приладобудівного заводу"

"Також на основі ОПСН, ДП "ІПЗ" спільно з ДККБ "Луч" за власні обігові кошти була розроблена простіша прицільна система, яка призначена для розміщення на БТРах, БМП та танках. Це буде єдиний модуль з тим же функціоналом і можливостями, з одним винятком - замість дорогої чотирьохконтурної системи стабілізації ми використовуємо двоконтурну, точностних характеристик якої достатньо для застосування у бронетехніці. Цей варіант сконструйований не у вигляді кулі, а в більш зручний для танків та інших бойових машин формі паралелепіпеда", - повідомив Валерій Коваленко.

Щобільше, як стало відомо Defense Express, саме ця прицільна станція цілком можливо стане однією з прем’єр виставки "Зброя та безпека-2020", яку планують провести у жовтні. А повна версія матеріалу буде опублікована у спеціальному випуску журналу Defense Express присвяченому цій міжнародній виставці.

Дивіться також: ​Модернізований "Штурм-С" від ДККБ "Луч" пройшов перші вогневі випробування