xcounter
#

Почалися ходові випробування серійної пускової установки комплексу РК-360МЦ "Нептун" (відео)

28120
Серійна пускова установка УСПУ-360 "Нептун" на шасі Tatra T 815 8х8 на зимових випробуваннях у січні 2022 року
Серійна пускова установка УСПУ-360 "Нептун" на шасі Tatra T 815 8х8 на зимових випробуваннях у січні 2022 року

ДККБ "Луч" та компанія "УкрІннМаш"проводять тестування всіх систем установки на шасі Tatra в зимових умовах

ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" спільно з СКТБ Корпорація "УкрІннМаш" почали ходові випробовування першої серійної пускової установки протикорабельного комплексу "Нептун".

Так, з’явилося невелике ексклюзивне відео з випробуваннями УСПУ-360, що змонтована на шасі Tatra T 815 8х8, на якому пускова установка переводиться в бойове положення.

Читайте також: Як створювати системи і для українського "Нептуна", і для супутників Ілона Маска: велике інтерв’ю з головою правління АТ "ФЕД" Віктором Поповим (частина 1)

Під час цих тестів була перевірена робота гідравліки установки та її аутригерів в зимових польових умовах.

УСПУ-360
Серійна пускова установка УСПУ-360 "Нептун" на шасі Tatra T 815 8х8 на зимових випробуваннях у січні 2022 року в бойовому положенні

Нагадаємо, контракт на перший дивізіон наземного берегового протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" був підписаний між Міністерством оборони України та ДККБ "Луч" наприкінці 2020 року. Його передача ВМСУ запланована на перший квартал 2022 року.

Нептун
Машини серійного варіанту комплексу РК-360МЦ "Нептун" на шасі Tatra - рухомий командний пункт РКП-360, транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360, пускова установка УСПУ-360 та транспортні машини ТМ-360

На відміну від машин комплексу, що проходив державні випробування (на шасі КрАЗ), серійна версія буде розміщена на чеській платформі Tatra.

УСПУ-360 Нептун
Новий варіант пускової установки УСПУ-360 комплексу РК-360МЦ "Нептун" на шасі Tatra можна було побачити під час військового параду у серпні 2021 року

До складу такого дивізіону входить 19 спецмашин (по шість пускових, транспортно-заряджаючих та транспортних машин й один рухомий командний пункт РКП-360), а його озброєння складається з 72 крилатих ракет Р-360.

Р-360 Нептун
ТТХ крилатої протикорабельної ракети Р-360 "Нептун"

За інтеграцію комплексу на чеське шасі відповідає приватна компанія СКТБ Корпорація "УкрІннМаш", яка минулого року виконувала аналогічні роботи з двома машинами мобільного багатофункціонального радіолокаційного комплексу "Мінерал-У". Станом на жовтень 2021 року ці РЛС завершили комплекс заводських випробувань та готуються до державних.

РЛС Мінерал-У
РЛС "Мінерал-У", як частина експозиції виставки "Цифрове майбутнє армії", жовтень 2021 року

Варто додати, що наприкінці грудня минулого року, також стало відомо, що Міноборони профінансувало виготовлення другого дивізіону "Нептун" (загалом військові планували придбати від трьох до п’яти дивізіонів).

Нептун та РЛС Мінерал-У
РК-360МЦ "Нептун" та РЛС "Мінерал-У" під час репетиції параду на честь Дня Незалежності України, 2021 рік

Крім цього, в передноворічному інтерв’ю Командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа повідомив про ймовірність початку випробувань у 2022 році "морського" варіанту "Нептуна".

За його словами, наразі в України вже є морська випробувальна платформа для розміщення дослідних зразків вітчизняного протикорабельного комплексу.

Читайте також: "Нептун", корвети і тральники: як розвиватимуться ВМС України в 2022 році