xcounter
#

Неїжпапа натякає, що в наступному році можуть початись випробування корабельної версії "Нептуна"

14067
ВМС України офіційно поки що не мають кораблів, що можуть бути носіями ракетної зброї, фото ілюстративне
ВМС України офіційно поки що не мають кораблів, що можуть бути носіями ракетної зброї, фото ілюстративне

Який корабель буде використано для випробувань, і коли морська версія "Нептуна" може бути прийнята на озброєння – поки що невідомо

Військово-Морські Сили України уже мають в своєму розпорядженні "випробувальну платформу", на якій будуть розміщені дослідні зразки морської версії протикорабельного комплексу "Нептун". Таким чином, випробування корабельної версії "Нептуна" можуть початись уже в 2022 році.

Такий натяк в інтерв’ю виданню УНІАН зробив Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Читайте також: У В’єтнамі зробили свою версію "Нептуна" (відео)
Крилата ракета Р-360 комплексу "Нептун", фото ілюстративне

"Ми вже маємо морську випробувальну платформу, на якій будуть розміщені перші зразки "Нептуна". Це потрібно для того, щоб розмістити майбутній морський варіант "Нептуна"….Думаю, в наступному році цей проєкт побачать", - сказав Неїжпапа.

Командувач ВМСУ не став розкривати, який саме корабель чи судно буде використано для випробування корабельної версії "Нептуна". І також – коли така система може бути прийнята на озброєння Військово-Морських Сил України.

Пуск крилатої ракети Р-360 з наземної версії протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун", ілюстративне фото з відкритих джерел

Раніше по темі розробки та постановки корабельної версії "Нептуна" на озброєння ВМС України були лише фрагментарні дані.

Зокрема у жовтні 2020 році Defense Express писав, що генеральний директор-генеральний конструктор КБ "Луч" Олег Коростельов заявляв – за умови достатнього фінансування для розробки корабельної версії "Нептуна" потрібно мінімум півтора року.

Крилата ракета Р-360 комплексу "Нептун" в польоті, фото ілюстративне

"Ми запускаємо ракету не з землі, де можна прив’язатися до місцевості за допомогою спеціальних систем, а запускаємо з корабля, де потрібен той самий меридіан, транслювати від точних його позицій в даний момент часу до системи, яка забезпечить впровадження та передачу даних на саму ракету", - пояснював очільник ДККБ "Луч".

При цьому Коростельов говорив, що залежно від замовлення ВМС України, ДККБ "Луч" готове розмістити "Нептун" на будь-який плавзасіб, що здатний нести комплекс щонайменше з чотирма ракетами, до прикладу – на ракетний катер.

У березні 2021 року Defense Express розповідав, що корабельна версія "Нептуна"може бути використана для озброєння майбутніх корветів ВМС України за проектом Ada. За базовим проектом, кожен з таких кораблів може нести до восьми протикорабельних ракет.

Пуск ПКР із корвета типу Ada, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ВМСУ хочуть заміну "Гетьмана Сагайдачному", але остаточного рішення по "Володимиру Великому" поки нема