xcounter
#

По KF51 Panther концепція помінялась, і тепер це і варіант для модернізації Leopard 2A4

7365
KF51 Panther, фото - Rheinmetall
KF51 Panther, фото - Rheinmetall

В чому саме полягає концепція, і наскільки вона може бути цікава потенційним замовникам

У польському місті Кельце продовжує тривати міжнародна оборонна виставка MSPO 2024, в рамках якої свою експозицію розгорнув зокрема німецький оборонний концерн Rheinmetall. В рамках цієї експозиції було показано зокрема найбільш знакові наразі розробки від цього концерну – основний бойовий танк KF51 Panther та бойову машину піхоти KF41 Lynx.

Але на цей раз мова про те, що ці зразки бойової техніки отримали доволі неочікуваний вектор розвитку, на який варто звернути детальну увагу.

Читайте також: ЗСУ натякнули, як відбувається підготовка до злету БПЛА-камікадзе для ударів по РФ
Leopard 2A4 з баштою від KF51 Panther на експозиції виставки MSPO 2024, фото - Bartłomiej Kucharski

Зокрема, як пише в своїй публікації польський портал ZBiAM, на цей раз під позначенням KF51 Panther фігурує взагалі танк Leopard 2A4, котрий однак був відповідно модернізований установкою башти від уже згаданої "Пантери".

Стверджується, що сам розробник таку машину позиціонує як по суті окрему розробку та формат модернізації й підвищення бойових можливостей Leopard 2, який був створений ще у 1980-хх роках. При цьому зазначається, що порівняно з класичним "Леопардом", така машина матиме кращий захист у проекції згори, що стало особливо актуально на тлі домінування дронів-камікадзе в сучасних умовах бойових дій.

Leopard 2A4 з баштою від KF51 Panther може мати два варіанти озброєння – або 120-мм гармата L/55A1 або 130 мм гармата L/51. Ну і також заявляється, що така модернізація начебто не вимагає значних зусиль в реалізації, тому наприклад цілком може бути цікавою Польщі, яка займається оновленням свого парку "Леопардів".

БМП KF41 Lynx на експозиції виставки MSPO 2024, фото - Bartłomiej Kucharski

Однак від Defense Express тут маємо звернути увагу на те, що і до цього моменту дослідний зразок KF51 Panther демонструвався на різного роду виставках саме із шасі від Leopard 2A4, і це просто позиціонувалось як "демонстратор технологій".

Як на такому тлі сприймати описаний вище зразок, питання поки що відкрите. Бо це цілком може бути й спробою просто "запакувати" в маркетинговому плані розробку, котра має поки що не до кінця визначені експортні перспективи.

Що ж стосується згаданої вище БМП KF41 Lynx, то в цій публікації була заявлена така цікава деталь по цій бойовій машині – що в рамках MSPO було також продемонстровано полегшений варіант під індексом KF31, щоправда поки без деталізації по характеристикам.

Читайте також: Що можна буде збивати зенітними ракетами LMM, 650 яких нам дасть Велика Британія