xcounter
#

Що можна буде збивати зенітними ракетами LMM, 650 яких нам дасть Велика Британія

10184
ПЗРК Marlet, фото ілюстративне
ПЗРК Marlet, фото ілюстративне

Що треба розуміти про цей інструмент протиповітряної оборони, який ми можемо отримати від британців

Сьогодні, 6 вересня 2024 року, має відбутись чергова зустріч контактної групи у форматі "Рамштайн", в рамках якої мають обговорюватись чергові пакети військової допомоги Україні.

Читайте також: Армія США на навчаннях в Німеччині відпрацювала "реалії війни в Україні": кажуть, це були "найважчі бої"

На тлі цієї події Міноборони Великої Британії встигло анонсувати, що виділяє Україні 650 легких багатоцільових ракет LMM для застосування в протиповітряній обороні, вартість цього пакету складатиме 162 мільйони фунтів стерлінгів, перші ракети з цього пакету мають надійти уже наприкінці поточного року.

На цьому тлі логічно виникає питання про те, які типи повітряних цілей ми зможемо збивати британськими ракетами LMM, і який сегмент протиповітряної оборони підсилить нам передача такого інструменту.

Для початку варто уточнити, що ці ракети LMM тому і називаються легкими багатоцільовими, бо наприклад у британських збройних силах вони використовуються в двох сегментах – або під ПЗРК Marlet чи ЗРК малої дальності Stormer HVM, або ж як легкі протикорабельні ракети під Leonardo AW159 Wildcat HMA2 морської авіації Королівських ВМС.

Якщо ж говорити про характеристики самих LMM, то тут треба розуміти, що стартова маса таких ракет складає усього 13 кілограмів, із них бойова частина – 3 кілограми, дальність стрільби – 8 кілометрів, швидкість польоту – 1,5 Мах.

LMM, вона ж Marlet

Виходячи з наведених вище характеристик, слід розуміти, що наші захисники зможуть використовувати британські ракети LMM саме для боротьби з різними типами рашистських безпілотників – або розвідувальні біля лінії фронту, або ж ті самі "Шахеди" при атаках ворога по критичній інфраструктурі України.

Тим більш, уже навіть на квітень 2022 року наявний досвід показував, що ПЗРК Martlet від британців виявився одним з найкращих рецептів проти БПЛА рашистів.

Крім того, варто зробити поправку і на те, що для самих британців зараз "зайвих" ракет LMM взагалі нема. Бо раніше мова була про те, що Великій Британії знадобиться 3 роки для розгортання виробництва Martlet, які виявились ефективні проти "Орлан-10", і там до речі мова про майже еквівалентний обсяг замовлення для британських збройних сил в розмірі 176 мільйонів фунтів стерлінгів, але без уточнення по кількості замовлених ракет.

Читайте також: Новим керівником "Укроборонпрому" став екс-командувач Сил логістики Гуляк