xcounter
#

Після невдалої спроби восени 2023 року проведено нові пуски МБР Minuteman III

1812
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force

У США наголошують, що це планові випробування міжконтинентальної балістичної ракети, які не прив’язані до жодної з подій у світі

Повітряні сили США вчора, 4 червня, розпочали роботу над новим запуском неозброєної міжконтинентальної ракети Minuteman III — під час випробувань вона подолала близько 4200 миль зі швидкістю у понад 15000 миль за годину.

Пуск відбувся з бази космічних сил "Ванденберг", що у Каліфорнії, ракета досягла випробувального полігону у центральній частині Тихого океану на Маршаллових островах. Всього ж у рамках цих тестувань має відбутися два пуски, вдруге ракету планують запустити завтра, 6 червня.

Читайте також: Понад 160 млн доларів за ракету багато навіть для нової МБР LGM-35A Sentinel, тому програму чекає перевірка

Як розповідає видання Air and Space Forces Magazine, ракета для запуску була обрана випадковим чином, водночас станом на сьогодні у п’ятьох місцях базування розташовано близько 400 ракет Minuteman III.

"Ці випробування мають величезне значення не тільки для оборони нашої країни, але є поворотним моментом у демонстрації виключних можливостей та досвіду нашої відданої справі команди", — відзначив куратор випробувань полковник Брайан Тітус.

Мета цих тестувань — "підтвердження та перевірка безпеки, захищеності, ефективності та готовності системи озброєння", відзначають у Командуванні глобального удару ПС США. Там також наголошують, що ця подія — запланована, і не пов’язана з тими чи іншими світовими подіями.

Це вперше протягом останніх сім місяців, коли у США провели випробування цієї міжконтинентальної балістичної ракети. Попередні тестування відбулися на початку листопада 2023 року, але тоді вони завершилися тим, що Повітряні сили через аномалію були змушені зупинити ракету під час польоту над Тихим океаном. Наступний запуск тоді було заплановано вже на лютий цього року, але через ремонт на полігоні його відклали.

Нагадаємо, що міжконтинентальна балістична ракета LGM-30 Minuteman III була прийнята на озброєння у 1970 році, і попри те, що станом на сьогодні ця система залишається надійною, але потребує оновлень у низці напрямків, зокрема пускових шахт, електроніки та безпеки.

На заміну цій ракеті є програма МБР LGM-35A Sentinel, через постійне зростання вартості якої у США навіть мали плани закрити цей проєкт. Втім, зрештою все ж визначилися із тим, що треба знайти гроші на цю програму, бо спиратися лише на Minuteman не можна.

Читайте також: Індія має ракети K-15 під ядерну зброю на 750 км, під які добудовує вже другий атомний човен