xcounter
#

Пакистан інтегрував під JF-17 дозвукову КР, яка підозріло схожа на Storm Shadow або SCALP-EG

4191
Пакистанська крилата ракета Ra'ad, зображення з відкритих джерел
Пакистанська крилата ракета Ra'ad, зображення з відкритих джерел

Що взагалі відомо про цей зразок далекобійного ракетного озброєння, також відомий під назвою Hatf 8

Пакистан під час одного із своїх недавніх військових парадів показав, що інтегрував під літак типу JF-17 крилату ракету повітряного базування Ra'ad (або ж Hatf 8), як може бути засобом доставки ядерної зброї або ж "конвенційної" БЧ, та яка до цього моменту демонструвалась або підвішеною під літак типу Mirage III, або ж взагалі на вантажівках в парадному строю.

Це означає "перерозподіл авіаційної складової" ядерного арсеналу Пакистану, на що звернула увагу Федерація американських вчених (FAS), пише портал Army Recognition.

Читайте також: Індія націлилась локалізувати російський бронеавтомобіль К-53949 "Тайфун-К" від КамАЗ
Пакистанська крилата ракета Ra'ad під JF-17, зображення з відкритих джерел

Від Defense Express наголосимо, що ця на перший погляд "екзотична" новина заслуговує на увагу одразу в кількох ракурсах. Почнімо із того, що провідну роль в розробці JF-17 по факту відіграв Китай, хоча цей літак і вважається формально китайсько-пакистанським.

Тому очевидно, що без прямого відома Пекіна сам Пакистан навряд чи би зміг адаптувати під JF-17 настільки специфічний зразок озброєння, як дозвукова крилата ракета Ra'ad з можливістю доставки ядерної зброї.

Тепер поговорімо про те, що ж там власне такого специфічного в пакистанській крилатій ракеті Ra'ad, щоб це могло бути предметом окремого інтересу.

По цій КР у відкритому доступі є деякі важливі дані: довжина фюзеляжу – 4,85 метрів, дальність пуску – різні джерела заявляють діапазон від 350 кілометрів до 550 кілометрів, маса бойової частини – окремі джерела говорять про 450 кілограмів, спорядження – конвенційна або ядерна БЧ, швидкість польоту - дозвукова

Також відомо, що вперше таку крилату ракету Пакистан показав ще в 2012 році, однак лише в 2017 році Національний центр повітряної та космічної розвідки (NASIC) ВПС США видав кваліфікацію, що Ra'ad має "подвійну" кваліфікацію, тобто може бути також і носієм ядерної зброї.

Пакистанська крилата ракета Ra'ad, зображення з відкритих джерел

Однак найбільш незвичайним в історії з пакистанською крилатою ракетою Ra'ad є її зовнішній вигляд. По якому автори CSIS дають таку оцінку – Цзовнішній вигляд передбачає схожу конструктивну концепцію" із SCALP-EG, Storm Shadow або іншими подібними крилатими ракетами повітряного базування.

Читайте також: У РФ й досі не спустили на воду "Адмирала Исакова", який заклали ще у 2013 році