xcounter
#

Одна з компаній може повернутися до винищувача 6-го покоління NGAD, який тріщить по швах

5031
Фото ілюстративне, концепція винищувача шостого покоління від Lockheed Martin
Фото ілюстративне, концепція винищувача шостого покоління від Lockheed Martin

Цілком ймовірно, що ПС США відмовляться від створення літака шостого покоління у тому вигляді, в якому програма існує зараз, але якщо у програмі будуть нові вимоги, то Northrop Grumman розгляне варіант повернутися до конкурсу

Програма створення винищувача шостого покоління NGF (Next Generation Fighter) у рамках ширшого проєкту Next Generation Air Dominance (NGAD) переживає не найкращі свої часи - влітку ПС США офіційно повідомили, що вирішили призупинити розробку нового літака, бо зрештою з’явилися новітні технології, які потребують переосмислення вимог до цієї машини.

Це стало поштовхом для Northrop Grumman виступити із заявою, що компанія може повернутися до конкурсу літака шостого покоління у тому випадку, якщо повітряні сили США дійсно зроблять переоцінку та переглянуть умови до платформи - про це заявила генеральний директор компанії Кеті Ворден під час конференції Morgan Stanley Laguna.

Читайте також: Літаки ще не можуть збивати балістику, але ефектна поява F/A-18 Hornet з AIM-174 наближає таку можливість

Річ у тім, що спершу за створення літака у рамках програми NGAD конкурували три компанії - Boeing, Lockheed Martin і Northrop Grumman, але остання у 2023 році оголосила, що виходить з цих перегонів, нагадують у виданні Defense One.

Тепер у компанії можуть змінити рішення. "Якщо вони визначать, що у програму будуть внесені суттєві зміни, ми повернемося та зробимо переоцінку, як і будь-яку нову можливість", - відзначає Ворден, наголошуючи, що передусім проєкт будуть розглядати у контексті чи має цей бізнес-кейс сенс для їхньої компанії та інвесторів.

Власне у цій історії станом на сьогодні все одно залишається невідомим багато важливих нюансів. По-перше, у Northrop Grumman вирішили не деталізувати причини, з яких вони зрештою першочергово вирішили відмовитися від участі у програмі. По-друге, також не зрозуміло, якими ж мають бути переоцінені вимоги до літака, за яких у компанії зможуть прийняти рішення про повернення програми.

Тут насправді можна припустити, що у Northrop Grumman із самого початку оцінили створення літака шостого покоління як сумнівну програму з урахуванням тієї закритої інформації, яка була в них "на руках" - можливо, їх збентежили якісь нереалістичні умови або ж все банально просто і компанія вирішила, що проєкт не буде привабливим для них у фінансовому плані.

Водночас важливим нюансом є також те, що Northrop Grumman бере участь у конкурсі на інший літак, для військово-морських сил США - йдеться про F/A-XX, і тут також є свої нюанси - бо служба вирішила урізати фінансування цього проєкту, хоча Ворден висловила очікування компанії, що ВМС все ж таки оберуть переможця у наступному році.

Тож як варіант - можливо у Northrop Grumman відчувають, наскільки хиткою може бути й проєкт F/A-XX, тож зрештою розглядають NGAD з переглянутими умовами як "підстраховку".

Раніше Defense Express розповідав, що у Пентагоні заговорили про дешевий легкий винищувач шостого покоління без помилок F-35.

Читайте також: "Вантажівки" для ракет "повітря-повітря": стало відомо, яку першу зброю отримають "вірні ведені" дрони