xcounter
#

"Вантажівки" для ракет "повітря-повітря": стало відомо, яку першу зброю отримають "вірні ведені" дрони

8927
Фото ілюстративне, джерело - General Atomics
Фото ілюстративне, джерело - General Atomics

Йдеться про дрони Collaborative Combat Aircraft, які будуть керуватися пілотами F-35 та інших літаків, у тому числі й наступного покоління

Сполучені Штати активно реалізують програму так званих "вірних ведених" дронів Collaborative Combat Aircraft (CCA), і сьогодні компанія RTX (Raytheon) працює з General Atomics та Anduril (ці дві компанії були обрані для розробки дронів CCA) з метою інтеграції на першу партію безпілотників ракет класу "повітря-повітря".

Ці ракети були обрані повітряними силами США як зброя, якою в першу чергу потрібно озброїти "вірні ведені" дрони, як заявив віцепрезидент RTX з вимог та можливостей систем повітряної та космічної оборони Джон Норман. Як розповідають у виданні Defense One, Норман відзначає, що дрони програми CCA таким чином стануть "ракетними вантажівками", що перевозять ракетне озброєння для пілотованих винищувачів.

Читайте також: У США показали дешеві далекобійні ракети Barracuda, які можна зібрати викруткою та запустити з піддона

Концептуально дрони ССА з ракетами "повітря-повітря" (йдеться про AMRAAM) сприймаються як спосіб збільшити кількість ракет, які пілот винищувача, буде це F-22, F-35 чи майбутній літак шостого покоління, зможе використовувати на полі бою без потреби повернення на базу. І також, звичайно, збільшення радіуса ураження цілей.

Ймовірно, дрони CCA з ракетами AMRAAM можна буде побачити вже в наступному році, тоді як у 2026 році ПС США мають прийняти рішення про виробництво першої партії. Інших подробиць про інтеграцію ракет AMRAAM станом на сьогодні не повідомляється.

AIM-120 AMRAAM - керована ракета класу "повітря-повітря" середньої дальності, найсучаснішим варіантом є AIM-120D-3, яка може знищувати цілі на відстані у 180 км.

ракета
Пуск AIM-120 з F-16, фото - U.S. Air Force

Ба більше, відзначається, що зрештою дрони CCA будуть оснащені й ракетою AIM-260 Joint Advanced Tactical Missile (JATM), яка створюється на заміну AIM-120 AMRAAM.

Дрони CCA є частиною ширшої програми американського війська під назвою Next Generation Air Dominance (NGAD), яка також передбачає створення "бойової хмари" та винищувача наступного покоління - втім, створення літака шостого покоління у США наразі під великим питанням.

Читайте також: Bayraktar TB2 коригував спецоперацію ГУР МОУ, в якій збили Су-30СМ: рідкісні кадри роботи цього БПЛА