xcounter
#

Новий 120-мм танковий боєприпас EKE: спільний проект для Leopard 2 та Challenger 3

3941
Фото: KMW
Фото: KMW

Перші танки Challenger 3 мають стати на озброєння у 2027, водночас Німеччина думає про нові версії Leopard 2

Німеччина та Велика Британія стали на крок ближче до реалізації проєкту зі спільного випуску танкового боєприпаса – цього тижня країни підписали угоду про наміри і сподіваються, що спільна програма з розгортання нового бронебійного танкового боєприпасу для британських та німецьких танків стартує вже до кінця року, розповідають у виданні Defense News.

Leopard 2
Фото: KMW

Так, відомо, що Велика Британія та Німеччина хочуть спільно розробляти 120-мм боєприпас Enhanced Kinetic Energy (EKE) для танків Challenger 3 та Leopard 2, який передусім має надати машинам нові можливості у боротьбі з ворожими важкоброньованими цілями, передусім танками, і буде виготовлятися із застосуванням збідненого урану чи вольфраму.

Читайте також: Міноборони Великої Британії показало детальне відео, як українські танкісти опанували Challenger 2

Хоча в проєкті поки що планують брати участь дві країни, але Німеччина та Велика Британія готові взяти в нього і нових партнерів, з якими також згодом можуть обговорити і питання виробництва інших типів 120-мм боєприпасів для танків. Водночас відомо, що потенційний партнер вже обговорюється, але хто саме це буде – поки що не розголошується.

З боку Німеччини за програму відповідає компанія Rheinmetall Waffe Munition, яка має повноваження з проєктування нового боєприпасу і наразі веде перемовини з британськими компаніями щодо участі у проєкті.

Challenger 3 танк Велика Британія
Challenger 3. Фото: Ministry of Defence UK

Нагадаємо, на початку цього року стало відомо, що

Велика Британія погодила остаточний вигляд Challenger 3, який має замінити Challenger 2 у британській армії, і переходить до створення прототипів – очікується, що перші машини мають бути поставлені у 2027 році, водночас повна експлуатаційна готовність запланована на 2030 рік – відзначається, що нові боєприпаси EKE також мають бути готові до цієї дати.

Leopard 2A7+
Leopard 2A7+ з КАЗ EuroTrophy та бойовим кулеметним модулем (фото: Krauss Maffei Wegmann)

Водночас у Німеччині нещодавно заговорили про нові версії танків Leopard 2, і очікується, що перший має бути готовий вже через два роки – у 2025.

Читайте також: Схоже, що США також будуть передавати боєприпаси зі збідненим ураном і не тільки для танків Abrams