xcounter
#

Німеччина може передумати стосовно літаків: коли стане відомо, чи посилять ЗСУ Eurofighter або Tornado

3811
Фото: eurofighter.com
Фото: eurofighter.com

Німеччина має у своєму активі декілька сотень літаків, і цілком ймовірна, що деяка кількість з них може посилити ЗСУ

Німеччина вже за два тижні може надати відповідь, чи буде країна постачати Україні західні винищувачі – такі терміни в інтерв’ю виданню DW заявив очільник оборонного відомства країни Борис Пісторіус. "Зараз ми знаходимося у фазі переосмислення і перевіряємо, що можливо і що ми хочемо і можемо зробити. І думаю, ми визначимося протягом найближчих двох тижнів", – відзначив міністр оборони Німеччини.

Позиція німецького уряду переглянути рішення щодо постачання Україні західних винищувачів насправді виглядає доволі логічного після того, як країни Європи та США максимально активізували питання передачі Україні літаків F-16.

Читайте також: Німеччина або Нідерланди можуть купити для ЗСУ ще майже сотню Leopard 1A5, але є один нюанс

Нагадаємо, що ще декілька місяців тому зокрема й в Німеччині відзначали, що головна проблема передачі винищувачів – Eurofighter та навіть Tornado – це тривалі терміни навчання пілотів. І після того, як цей міф було остаточно зруйновано, і терміни навчання від 18 місяців зменшилися до "декількох місяців" (ймовірно, до чотирьох), головна проблема з передачею літаків "відпала" сама по собі, і тепер вже питання в тому, чи є в тієї або іншої країни достатня кількість літаків для передачі ну і в безпосередньо політичному рішенні.

Tornado IDS
Tornado IDS Повітряних сил Німеччини, фото – Master Sgt. Kevin J. Gruenwald, U.S. Air Force

І щодо кількості літаків, які має у своєму активі Німеччина, то дані Military Balance за 2022 рік нам підказують наступне: всього Повітряні сили країни експлуатують 138 багатоцільових винищувачів Eurofighter Typhoon, а також 88 літаків Tornado, з яких 68 в ударній версії IDS, і ще 20 літаків радіоелектронної боротьби ECR.

Tornado ECR
Tornado ECR, фото TSgt. Brad Fallin, USAF

І тому якщо ми говоримо, що крім F-16 Україна також може отримати й інші літаки, то Німеччина з урахуванням її парку літаків цілком може стати донором літаків для ЗСУ.

F-35
F-35, фото U.S. Air Force

Нагадаємо, раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив, що країна не буде постачати Україні крилаті ракети Taurus – раніше цю тему у ЗМІ порушували зокрема й німецькі політики, які нагадали, що Німеччина має декілька сотень таких ракет на зберіганні.

Читайте також: Німеччина конкретизувала озброєння у рекордному пакеті на 2,7 млрд євро в якому "сховався" справжній сюрприз