xcounter
#

Nexter створить нову САУ на базі Caesar: які оновлення отримає артилерійська система

3519
Французька САУ CAESAR
Французька САУ CAESAR

Перші "модернізовані" САУ Caesar можуть з’явитися у військах до 2031 року

Компанія Nexter отримала контракт на розробку артилерійської системи нового покоління Caesar 6x6 Mark II від генерального підрядника програми Nexter французького Генерального управління з озброєння (Direction générale de l’armement – DGA).

Ймовірний вигляд нової САУ Caesar 6x6 Mark II від Nexter
Ймовірний вигляд нової САУ Caesar 6x6 Mark II від Nexter

Контракт передбачає чотирилітній етап розробки та кваліфікації, після чого САУ буде запущена у виробництво. Разом з тим, у 2024 році французька DGA повинна буде зробити вибір: запустити у виробництво 109 нових САУ Caesar 6x6 Mark II або ж запустити у виробництво 36 нових САУ та доповнити їх модернізацією 76 САУ Caesar, що наразі стоять на озброєнні.

Читайте також: Саудівська Аравія хоче придбати 250 додаткових САУ CAESAR від Nexter

Таким чином, за планом DGA, до 2031 року французька армія має отримати 109 САУ Caesar 6x6 Mark II.

Нова САУ збереже поточну конфігурацію 155-мм артилерійської системи Caesar, що добре зарекомендувала себе в експлуатації (понад 100 000 пострілів з 2009 року) та мала успіх за кордоном.

Постріл з САУ Caesar. Фото: Nexter
Постріл з САУ Caesar. Фото: Nexter

Основні удосконалення будуть стосуватися захисту екіпажу та мобільності. Так, САУ отримає протимінно-балістичну броньовану кабіну 2-го рівня, стійку до саморобних вибухових пристроїв та малокаліберних боєприпасів.

Нова САУ також отримає потужніший двигун (460 к. с. проти поточних 215 к. с.), нову автоматичну коробку передач та нове шасі. Зрештою, САУ буде оснащена останньою версією програмного забезпечення для управління вогнем, а в кабіні розташують нову радіостанцію Contact.

Раніше Defense Express розповідав, що САУ Caesar під час випробувань показала новий рекорд по далекобійності та точності стрільби – змогла уразити дві мішені на відстані 46 кілометрів керованим активно-реактивним снарядом M982 Excalibur.

Читайте також: Жодного шансу для "броні": Nexter показала, як САУ Caesar "знищує" танки Т-72 (відео)