xcounter
#

Морська піхота Китаю матиме новий легкий танк: чому Україні варто міняти підходи до ринків Азії

3733
Маса цієї бойової машини складає 36 тонн, калібр гармати - 105 міліметрів
Маса цієї бойової машини складає 36 тонн, калібр гармати - 105 міліметрів

Наша країна має форсувати роботи по доопрацюванню танка "Оплот", і також – по вдосконаленню ходових якостей та вогневої міці БТР-4 та іншого типу бронемашин

Збройні сили Піднебесної знайшли спосіб, як посилити бойову спроможність своїх амфібійних сил: морська піхота Китаю отримала на озброєння легкий танк Type 15, котрий також отримав позначення ZTQ-15.

Про факт постановки танка ZTQ-15 на озброєння морської піхоти Китаю стало відомо лише в минулому місяці.

Читайте також: Пакистанська армія освоює китайський VT-4 - конкурент "Оплота"
Китайський танк Type 15 відрізняється видатною прохідністю завдяки відносно невеликій бойовій масі

До цього моменту, як наголошує портал Army Recognition, основу парку бронетехніки амфібійних сил Піднебесної складають десантно-штурмова машина ZTD-05A та машина-амфібія ZBD-05.

До цього моменту, як розповідав Defense Express, танк Type 15 в лютому цього року став на озброєння сухопутних частин китайського війська, котрі дислоковані на кордоні з Індією.

Китайський танк Type 15 в гористій місцевості Тибету, фото із відкритих джерел

Defense Express також розповідав і про характеристики цього танка:

  • бойова маса – 36 тонн;
  • екіпаж – три особи;
  • швидкість руху – до 70 км/год по шосе,
  • потужність силової установки – 1000 кінських сил, машина може долати рів шириною 2,7 метри і брід глибиною до 1,1 метра, і також - долати перешкоди висотою до 85 сантиметрів;
  • набір озброєння – гармата калібру 105 міліметрів, оснащена автоматом заряджання, боєкомплект – 38 снарядів, дальність стрільби – до трьох кілометрів; спарений кулемет калібру 7,62 мм; зенітний кулемет калібру 12,7 мм.
Китайські солдати активно освоюють свій новітній легкий танк Type 15, ілюстративне фото із відкритих джерел

І тут варто зважити на такий момент. Ось таку бойову гусеничну машину із гарматою калібру 105 мм Китай може або запропонувати купити тим країнам Азії, котрі мають гарні відносини з Пекіном, і куди Україна може також продавати своє озброєння – наприклад той же Таїланд чи Пакистан.

Або ж – Китай може погрожувати застосувати таку бронетехніку проти країн, котрі вступили в конфронтацію з Пекіном, і при цьому –є або можуть бути покупцями зброї з України, наприклад Індонезія чи Індія.

"Парадна коробочка" китайських легких танківT ype 15

Відповідно, щоб утриматись на ринку озброєнь Азії, Україні слід поміняти свої підходити до освоєння ринків цих країн. Наприклад, довести нарешті до пуття проект танка "Оплот", аби ця бойова машина була уже готовим рішенням для експорту для збройних сил Пакистану чи Індії.

БМ "Оплот-Т" на військовому параді на честь Дня Королівської армії Таїланду у січні 2020 року

Також – не менш важливо довести до логічного фіналу роботи до доведенню БТР-4 у версії для морської піхоти, щоб повністю усунути можливі недоліки цієї машини.

І при цьому – не лише поставити "оморяченний" БТР-4 на озброєння нашої морської піхоти, але й також – довести цю машину до достатньої кондиції, щоб "оморячений" БТР-4 залюбки купила та ж Індонезія, котра зараз проводить модернізацію власного війська.

Врешті, машини українського виробництва, котрі матимуть вогневу міць еквівалентну китайському танку Type 15, також матимуть попит на ринку озброєнь країн Азії.

У травні 2020 року Україна отримала контракт на модернізацію легких танків ПТ-76 для морської піхоти Індонезії
Читайте також: Танк БМ "Оплот": чому він був крутим. І яким буде?