xcounter
#

Пакистанська армія освоює китайський VT-4 - конкурент "Оплота"

4909
Китайські VT-4 Пакистан придбав у квітні 2020 року
Китайські VT-4 Пакистан придбав у квітні 2020 року

Водночас, пакистанські військові не відмовились від наміру купити український танк "Оплот"

Пакистанські збройні сили почали освоювати основні танки китайського виробництва VT-4, 100 одиниць яких Пакистан придбав у 2020 році. Про це йдеться у публікації порталу Defence24.

Згадка про цей епізод була вказана у прес-релізі, котрий був присвячений візиту генерал-лейтенанта Шахіна Мажера Мехмуда, командувача 1 танкового корпусу, під час відвідин місця розташування однієї із частин цього корпусу.

Читайте також: Розібрати на гвинтики: китайський ОБТ VT-4 - все про броню, СУВ та ситуаційну обізнаність

Зазначається, що цей пакистанський генерал провів виїзну перевірку екіпажів танків на одному із полігонів, і під час цієї демонстрації відбулась перевірка мобільності та маневреності цих танків.

За деякими даними, Пакистан придбав 100 танків VT-4 китайського виробництва у квітні 2020 року, а перша презентація цих танків у складі пакистанської армії відбулась у жовтні минулого року. Відомо, що один танк VT-4 коштує три мільйони доларів.

Окрім Пакистану, Китай продає свої танки VT-4 Таїланду та Нігерії

Китайський танк VT-4 має славу "вбивці експортних перспектив" українського танка "Оплот". Однак, як розповідав Defense Express, пакистанські військові не відмовились від наміру купувати наш танк "Оплот".

Зокрема, в кінці травня цього року військова делегація Ісламської Республіки Пакистан на чолі з головнокомандувачем Сухопутних військ ЗС Пакистану генералом Камаром Джавед Баджва здійснила візит в Україну.

Презентація української зброї для пакистанських військових, фото - АрміяInform

В рамках такого візиту 20 травня цього року відбулась "польова" демонстрація перспективних зразків української зброї – той же танк "Оплот", і також - БТР-4Е, протитанкові комплекси "Скіф" та "Корсар", безпілотні комплекси від приватної компанії DeViRo – "Лелека-100" та "Циконія" (адаптована під вертикальний зліт версія "Лелеки") та PD-2 від UkrSpecSystems.

На даний час армія Пакистану має близько 2000 танків. Але структура цього бронетанкового парку навіває певну надію, що пакистанське військо ще замовить для себе "Оплот".

Пакистан прагне урівнятись з Індією за якістю парку танків своєї армії

Так, основу танкового парку збройних сил Пакистану складають 600 китайських танків Тип 59 (копії радянського Т-54), 500 танків Al Zarrar (локальная модифікація китайського Тип 59), 320 танків Т-80УД та 300 танків китайського виробництва Тип 85.

Тобто, виходить, що з двох тисяч танків лише 700 – сучасні, а інші 1300 – потребують своєї заміни, відповідно для можливих замовлень на наші танки для пакистанського війська є своя ніша.

Пакистан провів модернізацію танків Тип 59 до модифікації Al Zarrar у проміжку 1990-початку 2000-х років
Читайте також: БМ "Оплот" проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)